Geçen hafta, regülatörler Amerikan bankaları Silicon Valley Bank ve Signature Bank'ın son iflaslarının ardından, First Republic Bank içinde on bir bankadan oluşan bir grup tarafından mevduat likiditesi enjekte edilerek kurturulurken , üçüncü bir sarsıntıya neden olan mevduat akışından sonra büyük bir bankacılık krizini kontrol altına almak için çalışırlarken, Avrupa tarafında ise , Credit Suisse, İsviçre Ulusal Bankası'nın istisnai desteği sayesinde dizlerinin üzerinde ve hayatta kalıyordu.
Hisse senedi piyasalarına gelince, tüm sektöre sistematik bir bulaşma korkusuyla bankacılık hisseleri kitlesel olarak satıldı ve merkez bankalarının finans sektörüne biraz nefes alma alanı sağlamak için katı para politikalarını tersine çevirmek zorunda kalacaklarına inanmaya devam ettiler. Yatırımcılar, finans sektörünü zayıflatma riskini enflasyon riskinden üstün tuttukları için parasal sıkılaştırma politikasının tarihe karıştığını düşünüyor gibi görünüyor. Sonunda, hafta boyunca büyük bir artış olmasına rağmen hisse senetleri korkulduğu kadar düşmedi Hafta sonu, Avrupalı ve Amerikalı merkez bankacılarının güven verici konuşmalarının ardından daha sakin geçti.
Avrupa Merkez Bankası, daha önce bildirildiği üzere, kilit faiz oranlarını etkin bir şekilde 50 baz puan artırarak %3,50'ye yükseltirken, Lagarde bir sonraki adım için renk vermedi ve belirsizlikte bıraktı. Kabul edilmelidir ki, banka başarısızlıklarının bir kez daha manşetlere çıktığı bir ortamda, ECB'nin kendisine manevra alanı bırakmayı tercih etmesi pek de şaşırtıcı değil.
ABD ve Almanya 10 yıllık getirileri, sırasıyla %3,35 ve %1,99 ile dönüm noktalarına yakın. Bu seviyelerin kırılması, yaklaşmakta olan bir durgunluğun somut bir işareti olarak yorumlanabilir
Bankacılık çalkantısına rağmen stratejisinden sapmayan ECB'nin parasal sıkılaştırması euroyu bir miktar destekleyerek 1.0633 USD'ye geri döndü. Ancak toparlanma daha etkileyici olmadı çünkü piyasalar hala Fed'in kendi politikası hakkında bir karar vermesini bekliyor.
İsviçre Ulusal Bankası, Credit Suisse'in imdadına yetişse de, bankacılık sisteminden gelen bu ikinci uyarı, ekonomik yavaşlama korkularını şiddetlendirerek, petrol dahil riskli varlık fiyatlarını altüst ediyor. Ekonomik bir yavaşlama, açıkça daha az petrol tüketimi anlamına geliyor ve bu da hafta ortasında ham petrol fiyatlarındaki aşırı zayıflığı açıklıyor. ABD'de haftalık stoklardaki artış yatırımcıların moralini daha da etkiledi. Fiyatlar açısından, Kuzey Avrupa Brent ve ABD WTI fiyatları sırasıyla varil başına 75 USD ve 69 USD'de geriledi.
Bu haftanın takvimine baktığımızda; Salı günü Alman ZEW endeksini ve Christine Lagarde'ın konuşmasını, Çarşamba, İngiltere enflasyonu ve Fed'in oran kararı. ABD Merkez Bankası'ndan 25 baz puanlık bir artış bekleniyor. Yatırımcılara enflasyonla mücadeleyi savaş atı haline getirdiğini söyledikten sonra, mevcut statüko özellikle kötü yorumlanabilir. Halihazırda başlamış olan kredibilite kaybının ötesinde, 2008'de olduğu gibi sistemik bir bankacılık krizinin kapıda olduğunu düşünenlerde sürekli artıyor. Perşembe günü, SNB ve BoE'den para politikası kararları ve haftalık ABD işsizlik rakamları, Cuma günü ise büyük ekonomiler ve ABD dayanıklı mal siparişleri için Mart flaş PMI endekslerine odaklanacağız.
MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR
İsviçre’nin en büyük bankası UBS, küresel finans piyasalarını tehdit eden bankacılık krizinin odağındaki Credit Suisse’i 2 milyar doların üzerinde bir rakama satın almak konusunda anlaştı.
Fed ve 5 büyük merkez bankasından yapılan ortak açıklamada, var olan dolar swap hattı düzenlemeleri aracılığıyla likiditeyi artırmak için koordineli bir adım atıldığı duyuruldu.
Çin’de ithalat Şubat ayında bir yılın en büyük artışını kaydetti. İthalat önceki yıla kıyasla yüzde 4,2 artarak 197 milyar dolar oldu. Bu artış dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin toparlandığına işaret etti.
ABD Orta Ölçekli Banka Koalisyonu (MBCA), Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) sigortasının gelecek 2 yıl boyunca tüm mevduatları kapsayacak şekilde genişletilmesini talep etti.
Japonya Başbakanı Kişida Fumio ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz, küresel tedarik zincirlerindeki aksaklıklara karşı ekonomi güvenliği konusunda yakın işbirliği yapma kararı aldı.
Berkshire Hathaway CEO’su milyarder yatırımcı Warren Buffett ABD’de yaşanan bankacılık krizi nedeniyle Başkan Joe Biden’ın hükümetinden üst düzey yetkililerle görüşüyor.
İngiltere Merkez Bankası, global merkez bankalarının Credit Suisse krizine ortak yanıtları çerçevesinde bu sabahtan itibaren 7 gün vadeli repo operasyonlarına başlayacak.
Credit Suisse'nin UBS tarafından devralınması için varılan anlaşmanın şartlarına Credit Suisse tahvillerinin yatırımcıları tepki gösteriyor.
Çin Merkez Bankası, gösterge kredi faiz oranını (LPR) beklendiği gibi Mart toplantısında da değiştirmedi. Banka, LPR'yi son 7 toplantıdır sabit tuttu.
Biotrend Çevre ve Enerji Yatırımları, 2023 yılında 1,9-2,2 milyar TL konsolide satış geliri öngörüyor.
GUBRF-Gübre Fabrikaları 2022 yılı 12 aylık konsolide net dönem karı 757.352.143 TL (Önceki 523.125.635 TL )
Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı