Gedik Yatırım'ın ABD piyasalarına ilişkin değerlendirmesinde, ABD endeks vadeli işlemlerinin Cuma günü düşüşe geçtiği ve devam eden ticaret belirsizliği ortasında keskin piyasa dalgalanmalarının hakim olduğu çalkantılı bir haftayı tamamlamaya hazırlandığı belirtildi.
Perşembe günü, önemli endekslerin düştüğü vurgulanırken, şu bilgiler verildi:
"Dow yüzde 2,5 düştü, S&P 500 yüzde 3,46 düştü ve Nasdaq Composite yüzde 4,31 düştü ve Çarşamba günkü tarihi yükselişin çoğunu sildi. Bu artış, Başkan Trump'ın çoğu ülke için 90 günlük gümrük vergisi arasını duyurmasıyla körüklenmişti. Ancak, ABD ile Çin arasındaki artan ticaret gerginliklerine ilişkin yenilenen endişeler yatırımcı güvenini hızla baltaladı. ABD 10 yıllık Hazine bonosu getirisi, ABD ekonomisiyle ilgili artan endişeler ve Amerikan varlıklarına olan güvenin azalmasıyla birlikte Cuma günü yüzde 4,5'e doğru tırmandı ve üç yılın en büyük haftalık kazancına doğru ilerliyor. Yatırımcılar ABD ticaret politikalarının sürdürülebilirliğini giderek daha fazla sorgularken, yabancı satış dalgası Hazine bonolarına daha fazla baskı uyguladı. Beyaz Saray, Çin ithalatlarına uygulanan toplam gümrük vergilerinin yüzde 145'e yükseldiğini doğruladı. Bu da Washington ile Pekin arasında derinleşen bir ticaret savaşının sinyalini verdi. Yatırımcılar, JPMorgan Chase, Morgan Stanley, Wells Fargo ve BlackRock gibi büyük finans kuruluşlarının Cuma günkü ABD tüketici güveni verilerini ve bu yılın ilk çeyrek bilançolarını takip edecek."
Euro Bölgesine ilişkin değerlendirmede, Avrupa hisse senedi piyasalarının, yatırımcıların tarifelerle ilgili çalkantıların hakim olduğu değişken bir haftayı tamamlamaya çalışmasıyla Cuma günü biraz daha yüksek açılmaya hazır olduğu aktarıldı. Değerlendirmede "Avrupa Birliği, müzakerelere bir şans vermek amacıyla Washington'ın kendi ertelemesiyle uyumlu olarak, ABD tarifelerine karşı planlanan karşı önlemlerini 90 gün boyunca geçici olarak durdurdu. Yine de, ABD'nin Çin mallarına uyguladığı tarifeleri kümülatif olarak yüzde 145'e çıkarması, uzayan bir ticaret savaşı korkularını körüklemesiyle ve piyasa duyarlılığını etkilemesiyle ihtiyatlı davranıldı. Küresel ticaret görüşmelerinin sonucuyla ilgili belirsizlik de görünümü gölgelemeye devam etti. Piyasa öncesi işlemlerde, Euro Stoxx 50 vadeli işlemleri yüzde 0,6, Stoxx 600 vadeli işlemleri ise yüzde 0,3 arttı." ifadelerine yer verildi.
Türkiye gündeminde ise, yurt içerisinde sanayi üretim endeksinin şubat ayında aylık yüzde 1,6 oranında, yıllık ise yüzde 1,9 oranında azaldığına dikkat çekilirken, "TCMB brüt rezervleri geçen hafta 156,5 milyar dolardan 154,3 milyar dolara gerilerken, kur korumalı mevduat toplamı ise 14,1 milyar TL düşüşle 744 milyar TL’ye geriledi. ABD tarafında tüketici enflasyonu mart ayında yüzde 0,1 oranında sürpriz bir gerileme kaydederken, yıllık tüketici enflasyonu ise yüzde 2,8’den yüzde 2,4’e geriledi. Verilerin fiyatlamalara etkisi sınırlı kalırken, dolar endeksinde değer kaybı dün ve bu sabah devam ediyor. Yurt içerisinde gelişmeler ve 17 Nisan’daki TCMB faiz kararı ana gündem. ABD tarafında ise ticaret savaşlarının yarattığı türbülans piyasalarda volatiliteyi artırıyor." denildi.
Hibya Haber Ajansı