news-details

Ekonomik Güven Endeksi-Temmuz 2020

TÜİK’in aylık olarak yayımladığı, mevsim etkilerinden arındırılmış Ekonomik Güven Endeksi1 (EGE) Temmuz ayında bir önceki aya göre %11,8, önceki yılın aynı ayına göre %1,9 artış göstererek 82,2 oldu.

 

Mevsim etkilerinden arındırılmış Tüketici Güven Endeksi Temmuz ayında bir önceki aya kıyasla %2,7 azalırken geçtiğimiz yılın aynı ayına göre %7,9 artış göstererek 60,9 oldu.

 

Mevsim etkilerinden arındırılmış Hizmet Sektörü Güven Endeksi, Temmuz ayında bir önceki aya kıyasla %20,2 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %20,2 düşüşle 66,7Perakende Ticaret Sektörü Güven Endeksi, bir önceki aya kıyasla %9,6, bir önceki yılın aynı ayına göre %4,6 yükselişle 94,6 ve İnşaat Sektörü Güven Endeksi, bir önceki aya kıyasla %11,6, bir önceki yılın aynı ayına göre %66,1 artışla 87,0 oldu.

 

Reel Kesim Güven Endeksi Temmuz ayında, bir önceki aya göre %10,7, bir önceki yılın aynı ayına göre %2,9 artarak 99,4 seviyesinde gerçekleşmiştir.

 

Ekonomik Güven Endeksi’deki değişim ile çeşitli ekonomik veriler arasında yaptığımız korelasyon analizine göre EGE ve CDS primindeki değişim negatif yönlü 0,56  korelasyon katsayısı ile en anlamlı doğrusal ilişkiye sahiptir.  Dolar kurundaki değişimlerle ekonomiye olan güven ters yönlü hareket etmektedir. İncelemeye konu olan diğer bağımsız değişkenlerin birbirleri ile olan korelasyon katsayıları incelendiğinde en yüksek korelasyon katsayısının pozitif yönlü 0,72 ile dolar kuru ve CDS Primi arasında olduğu görülmektedir.

 

Kaynak BMD
Hibya Haber Ajansı