news-details

Çin, 39 milyon kişinin yaşadığı eski evleri yenileme kararı aldı

Çin Devlet Konseyi tarafından yayımlanan bir yönetmeliğe göre, Çin’in kent ve kasabalarındaki eski konut sitelerinin yenilenmesi çalışmaları hızlandı. Söz konusu çalışmalara 2001 yılı öncesinde inşa edilen eski konut siteleri dahil edildi. Çin İskan ve Kentsel-Kırsal Kalkınma Bakan Yardımcısı Huang Yan, konuya ilişkin olarak düzenlenen basın toplantısında, ülkede 2001 öncesinde inşa edilen eski konut sitelerinin sayısının 220 bini bulduğunu ve bu sitelerde yaklaşık 39 milyon hanenin yer aldığını belirtti.
 
Planlamaya göre, bu yıl yürütülen çalışmalarda 7 milyon hanenin bulunduğu 39 bin eski konut sitesi yenilenecek. Bu kapsamda, çalışmalarla ilgili politik sistem ve çalışma mekanizmasının 2022 yılına kadar oluşturulması ve 14. Beş Yıllık Kalkınma Planı’nın (2021-2025) sonuna kadar da 2001 öncesinde inşa edilen bütün konut sitelerinin yenilenmesi çalışmalarının tamamlanması bekleniyor.
 
Söz konusu hedef ile ilgili değerlendirmede bulunan Huang, “Bazı eyaletlerin yönetimlerinin yaptığı istatistiklere göre, bu yıl 39 bin eski konut sitesi programa dahil edildi. Bazı bölgelerin maliye, çalışma, yönetim ve inşaat kapasitesine yönelik değerlendirmeler doğrultusunda 14. Beş Yıllık Kalkınma Planı kapsamında tüm ülkede 35 milyon hane daha yenilenebilecek. Böylece, ülkedeki bütün eski konutların yenilenmesi çalışmaları öngörülen plana göre tamamlanabilecek.”
 
Huang’ın verdiği bilgilere göre, haziran sonu itibarıyla bu yılki projelerin yarısı başlatıldı. Diğer yandan, 2019’da başlatılan bazı çalışmalar doğrultusunda, kent ve kasabalardaki eski konut siteler hükümetin desteklediği konut projesine dahil edildi. Bu konuda merkezi bütçeden özel bütçe ayrıldı. Ulusal Kalkınma ve Reform Komitesi’nden Liu Shihu, bu yılki plana dahil edilen 39 bin eski konut sitesi için merkezi bütçeden 54 milyar 300 milyon yuan ayrıldığını kaydetti. Merkezi bütçeden yapılan yatırım esas olarak konut siteleriyle ilgili altyapı inşasında, ayrıca yaşlı ve çocuk bakımı ile kamusal hizmet tesislerinin inşasında kullanılacak.
 

Çin Uluslararası Radyosu

Hibya Haber Ajansı