news-details

Sıfır Km bayileri ikinci el otoya kayıyor

Türkiye'nin ikinci el araç pazarındaki önemli oyuncularından, Otomerkezi.net'in CEO'su Muhammed Ali Karakaş, son dönemde ikinci el oto pazarındaki değişimlerle ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Sıfır kilometre araç pazarındaki ithalat sıkıntısı ve aksayan üretim süreçlerinin yanı sıra, artan döviz kurları sebebiyle sıfır kilometre araç satışı yapan bayilerin ikinci ele yöneldiğini belirten Karakaş, "Sektör dinamiklerinin değiştiği bu dönemde önüne geçilemez bir dijitalleşme sürecinin içindeyiz. Kurumsal bir çatı altında bütüncül hizmetleri online ortamda vermenin ne denli önemli olduğu ortaya çıkmış oldu. Geçtiğimiz ay yaptığımız araştırmada, bu zorlu dönemde yüzde 97,5 müşteri memnuniyetine ulaştığımız ortaya çıktı" diyerek sözlerine devam etti. İkinci el araç parkındaki dengelerin de değişiğini söyleyen Karakaş, 2020'nin ilk 5 ayında A segmentinin yüzde 19,5 oranıyla fiyatta en çok artış yaşayan sınıf olduğunu, 2011, 2012, 2014'ün de fiyatta en çok artış yaşayan model yılları olduğunu söyledi.

Otomerkezi.net CEO'su Muhammed Ali Karakaş, otomotiv sektöründe yeni normalleşme süreciyle birlikte değişen dinamiklerle ilgili dikkat çekici paylaşımlarda bulundu. Artık kurumsal bir çatı altında bütüncül hizmetler veren ve dijital dünyayı yakalayanların kazanacağı yeni bir ikinci el oto dünyasının şekillendiğini ifade eden Karakaş, "Önüne geçilemez bir dijitalleşme sürecinin içindeyiz. Tüm sektörde online entegrasyonlara ve ikinci el pazarına ciddi bir eğilim söz konusu. Sıfır km bayileri dahi bu dönemde ikinci el otoya kayıyor. Geçtiğimiz ay yaptığımız araştırmada, 6 yıldır dijital dünyaya ve bütüncül hizmetlere yaptığımız yatırımın ne denli önemli olduğu tekrar ortaya çıktı. Müşteri memnuniyetimiz yüzde 97,5 oranında." yorumunda bulundu.

 

İlk 5 ayda en çok A segmentinin fiyatı arttı

Tüketici alışkanlıklarının da net bir şekilde değiştiğine dikkat çeken Karakaş, "Sedan cenneti ülkemizde model, marka ve karoser tipi takıntıları da arka planda kalıyor. Küçük şehir otomobilleri işlevsellikleri sebebiyle trend oluyor. 2020 yılının ilk 5 ayına bakıldığında da talep nedeniyle fiyatı en çok artan sınıf yüzde 19,5 ile A segmenti oldu. Model yılı bazında ise ortalama yüzde 20,5 ile 2011, 2012 ve 2014 model yıllarının en çok fiyat artışına uğradığı görülüyor" dedi.

 

Asgari gelirli vatandaşımızı da oto sahibi yapmak istiyoruz

Kurulduğu günden bu yana 6 yıl içinde 15 bin kişiyi otomobile kavuşturduklarını belirten Otomerkezi.net CEO'su Ali Karakaş, düşük gelir düzeyine sahip insanları da araç sahibi yapmak üzere ciddi bir çalışma yürüttüklerini söyledi. "Ülkemizdeki her birey bizim için çok kıymetli, gelir düzeyi ne olursa olsun tüm vatandaşlarımızın otomobil sahibi olmaya hakkı var. Herkesi otomobil sahibi yapmak istiyoruz. Bu sebeple gelir düzeyine ve kişiye özel, rahatlıkla ödenebilir finansman modelleri üzerinde ciddi bir çalışma yürütüyoruz. Garantili, sorunsuz, pırıl pırıl  araçlarla tüketicimizi buluşturacağız. Türkiye'de satılan her 1000 ikinci elden 1'i otomerkezi.net'ten çıkacak" diyerek sözlerine devam etti.


Hibya Haber Ajansı