news-details

Küresel piyasalar

ABD’de fiyatlamalar: Aşı gelişmeleri ve politika iyimserliği öncülüğünde alıcılı seyir izledi

Dün ABD piyasaları, Hazine Bakanı Munchin’in haftasonuna kadar ek teşvik paketi üzerinde anlaşmaya varılacağını belirtmesi üzerine fiyatlamalarda öne çıkan politika iyimserliği ile alıcılı seyir izledi. Ayrıca aşı cephesinde, ABD'li tıbbi cihaz ve ilaç üreticisi Johnson & Johnson’ın ABD hükümetiyle 100 milyon dozluk potansiyel Kovid-19 aşısı için 1 milyar dolarlık bir anlaşma yapması da piyasaları destekledi. Veriler tarafında da beklentinin oldukça altında gelerek ABD istihdam piyasasının pandemi sürecinde darbe aldığını gösteren ADP Özel Sektör İstihdamı Değişimi verisi karşısında Temmuz ayında aylık 1 puan artışla 58,1 seviyesine yükselerek son 16 ayın zirvesine ulaşan ISM imalat dışı PMI verisinin toparlanma görünümüne ilişkin uyandırdığı ümitler de piyasalardaki pozitif görünümde etkili olan bir diğer unsurdu. Dow Jones endeksi %1,39 yükselişle 27.201,52 puandan kapanırken, S&P 500 endeksi %0,64 değer kazancıyla 3.327,77 puan seviyesinden günü tamamladı. Nasdaq endeksi de %0,52 artışla 10.998,40 puandan kapandı. Sektörler cephesinde, dün ekonomik büyüme görünümünden olumlu etkilenen sanayi, ham madde ve finans sektörü hisselerinin alıcılı seyir izlediği takip edildi.

Avrupa’da fiyatlamalar: Güçlü gelen hizmet PMI verisi öncülüğünde alıcılı seyir izledi

Dün Avrupa piyasaları, kritik eşiğin üzerindeki seyrini sürdürerek bölge ekonomisinde hizmet sektörünün güçlü görünüm sergilediğini gösteren hizmet PMI verisinin beraberinde beklentiden güçlü gelen bilançolar ve olumlu şirket öngörüleri pozitif görünümde etkili oldu. DAX endeksi %0,47 artış kaydederken, CAC 40 ve FTSE 100 endeksleri sırasıyla %0,90 ve %1,14 artıda kapandı. Sektörler cephesinde gıda sektörü hisseleri %0,3 düşüş kaydederken, seyahat sektörü hisseleri %2,3 artış ile en çok değer kazananların başında geldi.

Asya’da fiyatlamalar: Derinleşen ABD-Çin gerilimi ile negatif eğilimli karışık seyir izliyor

Bu sabah Asya piyasaları, TikTok uygulaması öncülüğünde derinleşen ABD-Çin gerilimi ve ABD Senatosu’nda görüşülen ek teşvik paketine ilişkin endişelerle genel olarak negatif eğilimli karışık seyir izliyor. Hang Seng endeksinde kayıplar %1’i aşarken, Taiwan Weighted endeks, %0,75 artıda. Nikkei ve Shangai endeksleri de sırasıyla %0,71 ve %0,38 düşüşler kaydediyor. S&P ASX 200 endeksi %0,27 yükselirken, KOSPI endeksi %1,14 artıda fiyatlanıyor.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı