news-details

Akdeniz Rafineri Marjı ve Ürün Karlılıkları

Akdeniz rafineri marjı Temmuz ayında Haziran’a göre varil başına yaklaşık 1,5$ iyileşme göstermesine rağmen halen eksi 2,5$/v seviyesinde seyrediyor (Temmuz’19: 5,7$/v, 2019 ortalaması: 1.7$/v). Haziran’a göre ürün karlılıklarının yükselmesi ve Ural-Brent fiyat makasının iyileşmesi Temmuz ayında Akdeniz rafineri marjının toparlanmasına yardımcı olsa da marj halen zayıf seyrini sürdürüyor.

Salgın nedeniyle dünya çapında havacılık sektörünün ciddi düşüş göstermesi ve yavaş toparlaması sebebiyle jet yakıtı ürün karlılığı 2020 Temmuz ayında -0.6$/v olarak gerçekleşirken aylık bazda yaklaşık 1,0$/v iyileşme gösterdi (Temmuz’19: 14,8$/v). Kısıtlamalarla birlikte karlılığı düşen benzin marjı ise normalleşme sürecine rağmen geçen aya göre sınırlı 0.3$/v iyileşmeyle 4,6$/v oldu (Temmuz’19: 14,7$/v). Pandemi etkisinin hissedilmeye başladığı ilk aylarda yük taşımacılığının devam etmesi sonucu nispeten güçlü kalan dizel ürün marjı ise Haziran’daki 4,8$/v seviyesinden Temmuz’da 6,4$/v’e yükseldi (Temmuz’19 14,1$/v).

Ural-Brent fiyat makası ise Tüpraş gibi ağır petrol işleme kabiliyeti olan rafinerilerin lehine Haziran’daki 2,4$/v seviyesinden Temmuz’da 1,0$/v’e daralsa da, Ural’ın Brent’e göre halen primli seyretmesi Akdeniz rafineri marjlarını baskılamaya devam ediyor.

Kaynak İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı