news-details

ABD & Avrupa hisse senedi piyasalar

Kongre ve Beyaz Saray’ın $2 trilyonluk ekonomik destek paketinin ardından, Almanya’dan da benzer bir açıklama gelmesiyle Avrupa ve ABD endeksleri bugün de yükselişini sürdürdü. Kapanışa doğru gelen satışla Dow Jones ve S&P500 endeksleri primlerinin bir bölümünü geri verirken, Nasdaq günü negatif alanda tamamladı.


Dow Jones endeksinde yer alan dokuz sektörün sekizi günü primle sonlandırdı. %9,5 yükselen endüstriyeller en güçlü sektör olurken onu %6,7 primle ham madde sektörü izledi. Boeing %24 yükselişle endeksin en güçlü şirketi olarak öne çıktı. United Technologies %11, Nike %9 primle endeksi yukarı çeken diğer şirketler oldu. S&P500 endeksinde de on bir sektörün sekizinde yükseliş kaydedildi. %5 yükselen endüstriyeller en güçlü sektör olarak dikkat çekti.


Facebook %9,6 , Apple %0,55, Amazon %2,8, Netflix %4,2, Google %2, değer kaybıyla günü sonlandırdı.
%4,45 primle kapanan İngiltere FTSE 100 endeksinde yer alan on iki sektörün tamamında değer kazancı gözlendi. %8 yükselen enerji sektörü endeksi yukarı taşıyan sektör oldu. BP %8,66, Royal Dutch Shell %7,35 yükseldi. Endekste en yüksek ağırlığa sahip olan HSBC %1 değer kaybetti. Almanya Dax endeksi günü %1,8 yükselişle tamamladı. Endekste yer alan on sektörün sekizinde değer kazancı görülürken %5,5 yükselen altyapı en güçlü sektör oldu. MTU Aero Engines %13,8 yükselişle endeksin en güçlü şirketi olurken onu %8 primle Adidas ve %7,8 primle Wirecard takip etti.


Ekonomik verilerde, İngiltere Şubat ayı TÜFE, aylık bazda %0,3 olan beklentinin üzerinde %0,4 açıklanırken yıllık bazda %1,7 beklentisi karşılandı. Almanya IFO beklentiler önceki döneme göre 2,3 puan gerileyerek 79,7 olurken, mevcut durum 0,8 puan gerileyerek 93 olarak açıklandı.
ABD tarafında dayanıklı mal siparişleri günün öne çıkan ekonomik verisiydi. Şubat ayında %0,9 gerileme beklentisine karşın %1,2 artış açıklandı. Taşıt hariç veri ise %0,4 gerileme beklentisine karşın %0,6 gerileme kaydetti.


Yarın açıklanacak veriler arasında İngiltere Merkez Bankası faiz kararı, ABD toptan satış stokları, 4. Çeyrek büyüme, kişisel tüketim ve haftalık işsizlik başvuruları öne çıkıyor.


Yarın ABD tarafında Şubat ayı dayanıklı mal siparişleri verisi takip edilecek.

Kaynak: İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı