news-details

Virüs nedeni ile iyileşen hava kalitesi öldürdüğünden fazla yaşamı kurtarabilir

Dış Haberler, 21 Mart (HİBYA) – Uzmanlar virüs nedeniyle iyileşen hava kalitesinin, salgından ölenlerin sayısından daha fazlasının yaşamlarının kurtulmasında etkili olabileceğini belirtiyor.

Global ölçekte ekonomik faaliyetlerin azaltılması ve bazı ülkelerde uygulanan karantinaların şimdiden hava kalitesi üzerinde büyük bir etkisi olduğu açıklandı.

Avrupa Uzay Ajansı'nın yayınladığı uydu görüntileri İtalya üzerindeki hava kirliliğinin birkaç haftada dramatik bir şekilde düştüğünü gösteriyor.Daha önce de NASA Çin'de uygulanan karantina sonrası hava kalitesinin iyileşmesini gösteren götüntüleri yayınlamıştı.

Hava kirliliği küresel çapta en yaygın ölüm nedenlerinden biri olduğu için, emisyon azaltımının büyük sonuçları olabilileceği savunuluyor. Hava kirliliği nedeniyle her yıl en az yedi milyon insanın erken öldüğü biliniyor.

Standford Üniversitesi'nden bilim insanı Marshall Burke tartışmalı soruyu sordu: Azaltılmış emisyonlar nedeniyle koronavirüsten ölenlerden daha fazla hayat kurtaracak mıyız?

Kişisel blogunda yayınladığı hesaplamada Marshall Burke, Çin'deki emisyon azalımlarının 5 yaşın altındaki çocukların 1.400 ölümünü ve 70 yaşın üzerindeki 52.000 kişinin ölümünü önleyebileceği sonucuna varıyor.

İsveç Umeå Üniversitesi çevre tıbbı profesörü Bertil Forsberg, hesaplamanın biraz abartılı olduğunu düşünüyor. Ölüm sayısındaki azalmanın çok büyük olacağına inanmıyor, ancak yine de havanın temizlenmesi nedeniyle kurtulacak yaşamların corona merkezli ölümlerden fazla olacağına inanıyor.

Forsberg, "Bir bölgedeki trafik ve sektörlerden gelen parçacıkların seviyeleri birkaç ay içinde azalırsa, ölüm oranındaki azalmanın% 2-5 civarında olması muhtemeldir. Şehirlerimizdeki daha iyi hava, insanların korona virüsüyle hastalanmamasına da yardımcı olabilir.'' diyor.

2003 yılında Çin'de SARS salgını analiz eden araştırmacılar, kirli havası olan bölgelerde yaşayan insanların, daha iyi hava kalitesine sahip bölgelerde yaşayanlardan iki kat daha fazla hastalıktan ölme şansına sahip olduklarını bulmuşlardı.

 ESA'nın İtalya üzerine kaydettiği nitrojen dioxid analiz görüntüleri


Hibya Haber Ajansı