news-details

Vaka sayısında zirveye yaklaşırken

*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.

Geçen hafta koronavirüs kaynaklı vaka sayısında zirveye yaklaşıldığına yönelik beklentilerin yanı sıra destek paketlerinin devam edeceğine yönelik umutlarla piyasalarda pozitif bir hava hakimdi. Küresel risk endeksi olarak da izlenen S&P500 haftayı %12 oranında primle kapattı. Haftaya ise OPEC+ ülkelerinin petrol üretim kısıntısı konusunda anlaşmalarına yönelik haber akışı ön plana çıkarken küresel borsalar kar satışlarıyla karşılaşmaktalar. ABD vadelilerinde %1'in üzerinde kayıplar gözlemlerken, Asya borsaları da negatif bölgede seyretmekteler. Geçen hafta baskı altında kalan Dolar endeksi (DXY) ise haftaya yatay bir görüntüyle başlasa da, Gelişmekte Olan Ülke para birimleri genel olarak hafif baskı altındalar. TL'de de kısmi baskı gözlemlerken, BIST100 endeksi güne satıcılı bir görüntüyle başlayabilir ve gün içerisinde bu eğilimini koruyabilir. Geçen hafta %7,7 oranında değer kazanan ve 96.471 seviyesinden kapatan endekste olası satıcılı görüntüde 94.500 tepki gelebilecek destek olarak izlenebilir.

 

MAKROEKONOMİ


OPEC ve müttefikleri üretim kısıntısında anlaşırken, Avrupa piyasaları, Hong Kong ve Avustralya gibi bazı Asya piyasaları bugün tatilini sürdürüyor. Salgının etkisinin keskin hissedileceği şirketlerin ilk çeyrek bilançoları ise bu hafta yurtdışında gelmeye başlayacak. Salgının etkisini gözlemleyeceğimiz mart ayına ilişkin makro veriler de beklenirken, Asya borsaları haftaya baskı altında başlıyor.

  • Minneapolis Fed Başkanı, etkili bir tedavi ve aşı bulunmadığı sürece salgının tekrar artış gösterme olasılığı yüzünden ABD ekonomisinin 18 ay boyunca kapanmalarla karşı karşıya kalabileceğini söyledi. Güney Kore'nin nisan ayının ilk 10 gününde ihracatı, yıllık %18,6 daraldı. Salgın nedeniyle tedarik zincirindeki baskı ile Çin'e ihracat yıllık %10, Euro Bölgesi'ne ise %20 düşüş gösterdi.
  • OPEC+, mayıs ve haziranda petrol üretimlerini günlük 9,7 milyon varil düşürme konusunda tarihi bir kısıntıyla anlaştı. Kesinti miktarının böylece gruba üye olmayan G-20 ülkelerinin katılımıyla günlük 20 milyon varile çıkması hedefleniyor. Kesinti miktarı 1 Temmuz-31 Aralık tarihlerinde günlük 8 milyon varil, sonraki 16 ay boyunca ise günlük 6 milyon varil olarak uygulanacak. Brent petrolün varil fiyatı, sabah saatlerinde %4,3 artıda 32,8 dolar seviyesinde.

Yurt içinde bugün TSİ 10'da şubat ayına ilişkin cari işlemler dengesi ve sanayi üretim verisi açıklanacak. Çarşamba günü mart ayına ilişkin merkezi yönetim bütçe dengesi ve konut satışları izlenecek. Cuma günü de nisan ayına ilişkin TCMB Beklenti Anketi takip edilecek.

  • Salgının etkisini özellikle mart ayının ortalarından itibaren hissetmeye başladık, bundan dolayı şubat ayında sanayi üretiminin yıllık %7,2 artış sergilemesi beklenmekte. İmalat PMI şubat ayında son iki yılın zirvesine çıkmış ve reel kesim güven endeksi de Mayıs 2018'den beri en yüksek rakam gelmişti. İmalat PMI verisi, SAMEKS sanayi ve hizmet endeksi ve elektrik üretimi gibi sanayi üretimine ışık tutan öncü göstergeler mart ayında ise sanayi üretiminin baskı altında olabileceğine işaret ediyor. Ancak ocak ve şubat ayındaki güçlü seyir ilk çeyrekte sanayi üretiminin, geçtiğimiz yılın son çeyreğine yakın bir performans sergilemesine imkan verecektir.
  • Bu sene cari işlemler dengesinde birçok faktör etkili olacak. Sert gerileyen petrol fiyatları enerji ithalatımızı aşağı çekebilecek bir faktör olurken, küresel salgının etkisiyle ihracat ve turizm ise baskı altında kalacak. Beklentiler şubat ayında ise cari işlemler dengesinin ise 1,2 milyar dolar açık vermesi yönünde. Böylece kümülatif cari denge 6,5 milyar dolardan 5,5 milyar dolara doğru gerileyecek. Veride salgının etkilerini kısmi olarak göreceğiz, çünkü o dönemde uçuş kısıtlamaları yavaş yavaş dünyada uygulanmaya başladığından turizm gelirleri kanalıyla cari dengeye baskı yapacaktır. DHMİ istatistiklerine göre şubatta dış hat yolcu sayısı aylık 714 bin düşerken martta bu rakam 2.857 bin kişiye ulaştı.
  • Salgının etkisiyle bütçe tarafında da kısmi genişleme görebiliriz. Bütçe dengesi öncesi takip ettiğimiz Hazine nakit dengesi, mart ayında 40 milyar TL açık verdi, 12 aylık kümülatif nakit bütçe açığı/GSYH ise %2,6 civarında. Hazine de bu doğrultuda önümüzdeki üç aylık süreçte borçlanma projeksiyonlarında artış yönünde revizeye gitti.
  • Salgının etkisiyle beklentilerde önemli revizelerin yapılacağı beklenti anketi ise bu haftanın önemli gelişmelerinden diyebiliriz. Profesyonel katılımcıların belirsizlik ortamında geleceğe yönelik beklentileri izlenecek. Büyüme tahminlerinin belirgin aşağı çekildiğini görebiliriz. Kur ve petrol fiyatları ile talebin yansımasının yıl sonu enflasyonuna nasıl yansıtıldığını izleyeceğiz.

Yurtdışında bu hafta ABD'de bölgesel Fed başkanlarının konuşmaları başta olmak üzere mart ayına ilişkin veriler izlenecek. Bugün TSİ 18.05'te St. Louis Fed Başkanı James Bullard'ın, TSİ 19.30'da Chicago Fed Başkanı Charles Evans'ın ve TSİ 22'de Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic'in konuşmaları takip edilecek. Önde gelen ABD bankaları bilanço açıklayacak. Yarın Endonezya'nın faiz kararı, çarşamba günü Güney Kore'nin yasama meclisi seçimleri ve Kanada'nın faiz kararı izlenecek.

  • ABD'de genel anlamıyla ekonominin neredeyse kapalı olması ve artan vaka ve ölüm sayılarıyla verilerdeki kötüleşme izlenecektir. Perakende satışların evde kal çağrılarıyla ve artan işsizlikle önemli derecede düşmesi beklenmekte ve bundan sonraki süreçte salgının tüketicilerin tasarruf eğilimini artırması beklenmekte, aynı şekilde sanayi üretimi datalarında da düşüş beklenmekte, mart ayındaki öncü göstergelerden ISM imalat endeksi de 50,3'ten 47,7'ye düşmüştü. Çarşamba günü mart ayına ilişkin sanayi üretimi, kapasite kullanım oranı, perakende satışlar, perşembe günü konut başlangıçları, işsizlik maaş başvuruları ve nisan ayına ilişkin Philadelphia Fed İş Dünyası endeksi açıklanacak.
  • Avrupa tarafında perşembe günü mart ayına ilişkin Euro Bölgesi'ne ilişkin sanayi üretimi ve Almanya'da mart ayına ilişkin TÜFE açıklanacak. İngiltere'de ise salgının tüketici harcamalarındaki etkisini mart ayına ilişkin perakende satışlarda görebileceğiz. Ayrıca BoE tarafından alınan teşviklerin ve önlemlerin kredi kanalına nasıl etki ettiğine ilişkin ilk çeyrek kredi koşulları anketi izlenecek.
  • Asya'da Çin verileri odaklı bir haftadayız. Yarın yıllık bazda çift haneli daralmasını sürdürmesi beklenen ithalat ve ihracat rakamları izlenecek. Aynı şekilde cuma günü de Çin'de salgının sert bir şekilde hissedildiği birinci çeyreğe ilişkin büyüme verisini izleyeceğiz. 1. çeyrekte Çin'in çeyreksel olarak %11,2 daralması, yıllık olarak %6 küçülmesi bekleniyor. Bu rakamlar Çin'in 1970'den bu yana ilk kez daralacağına işaret ediyor. Ayrıca mart ayına ilişkin sanayi üretimi, perakende satışlar ve sabit varlık yatırımı izlenecek. Burada salgının yarattığı ekonomik etkilerin azalıp azalmadığına dair ipucu aranacak.

Yurtiçinde cuma günü ise mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı, ocak döneminde (Aralık 2019, Ocak 2020 ve Şubat 2020 aylarını kapsamakta) %13'ten %12,6'ya gerileyerek Kasım 2018'den beri en düşük seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranının sınırlı düşüşünde 2020  yılının ilk iki ayındaki toparlanmanın ve iş gücüne katılım oranındaki gerilemenin belirleyici olduğunu görüyoruz. Aralık döneminde %52,3 olan iş gücüne katılım oranı ocak döneminde %51,8'e gerilemiş durumda.

  • Yeni gelen veri aslında koronavirüsün etkilerinin pek fazla hissedilmediği son istihdam verisi oldu çünkü işsizlik verileri ortalama açıklanıyor ve kademeli olarak etkileri artacaktır. Örneğin ocak ayı işsizlik verisi aslında Aralık 2019,Ocak 2020 ve Şubat 2020'nin ortalaması. Bir sonraki ayda mart ayının ortalamaya katılması ise ki burda da yaklaşık bir haftalık etki içereceğinden sonraki ayda da istihdam rakamlarında pek fazla değişiklik görmeyeceğiz. Temmuz ayında açıklanacak nisan ayına ilişkin(Mart-Nisan-Mayıs 2020) işsizlik datası ile salgının Türkiye istihdam piyasasına olan etkilerini tam olarak görebileceğiz. Son İŞKUR verilerine baktığımızda kayıtlı işsiz sayısında 3,45 milyon kişiden martta 3,67 milyon kişiye yükseldiğini görmekteyiz. İlk çeyreğin genelinde momentum kazanan ekonomide geçen sene mart ayı ile bu sene kıyaslandığında ise kayıtlı işsiz sayısının 4 milyondan 3,7 milyona gerilediğini görmekteyiz.

                                     
              

ŞİRKET HABERLERİ 

Doğuş Otomotiv (DOAS, Sınırlı Negatif): Rekabet Kurulu'nun bildirimiyle; 2009 yılında otomotiv sektörüne yönelik getirilen ÖTV indirimi kapsamında, yeni binek otomobil ve hafif ticari araç üreticisi ve dağıtıcısı teşebbüslerin ÖTV indirimi sonrasında birlikte hareket ederek fiyat artışı yaptıkları ve mal arzını kısıtladıkları yönündeki şikayetlerin reddine ilişkin olarak şirket hakkında soruşturma açıldığı ifade edilmiştir.

Eczacıbaşı İlaç (ECILC, Nötr): Şirketin 9 Nisan 2020 tarihinde gerçekleşen Genel Kurul Toplantısı'nda, Yönetim Kurulu önerisinde yer alan kar dağıtım tutarı ve kar dağıtım tablosu önerildiği şekliyle kabul edilmiş olup, kar payı ödeme tarihinin ise 14 Nisan 2020 olarak değiştirilmesine karar verilmiştir.

Emlak Konut GYO (EKGYO, Pozitif): Şirket tarafından geliştirilen projelerde, 1 Ocak -31 Mart 2020 tarihleri itibariyle, toplamda 1,2milyar TL (KDV Hariç) değerinde, satışa esas brüt 168.033 m2 büyüklüğe ulaşan 1.107 adet bağımsız bölümün satışı (ön satışlar dahil) gerçekleştirilmiştir. Bu satışların toplamda 207,6mn TL (KDV Hariç) değerindeki, 153 adeti yabancı ülke vatandaşlarına gerçekleştirilmiştir. Şirket 2020 yılı 1. Çeyrek için; 707mn TL toplam satış değeri, 88 bin m2 satılabilir alan büyüklüğü hedefleri olduğunu duyurmuştu.



Ford Otomotiv (FROTO, Sınırlı Negatif): Rekabet Kurulu'nun 2009 yılında otomotiv sektörüne yönelik olarak getirilen ÖTV indirimi kapsamında, yeni binek otomobil ve hafif ticari araç üreticisi ve dağıtıcısı teşebbüslerin ÖTV indirimi sonrası birlikte hareket ederek fiyat artışı yaptıkları ve mal arzını kısıtladıkları yönündeki şikayetlerin reddine ve soruşturma açılmasına gerek olmadığına ilişkin olarak Şirket nezdinde soruşturma açılmasına karar verildiği belirtilmekte ve bu kapsamda Şirketten savunma talep edilmektedir.



İş Bankası (ISCTR, Nötr): 10.04.2020 tarihinde Şişe Cam (SISE, Sınırlı Pozitif) payları ile ilgili olarak 4,48-4,63 TL fiyat aralığından 5,5mn TL toplam nominal tutarlı alış işlemi Ortaklıkça gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte Türkiye Şişe Cam sermayesindeki Banka payları %68,31 sınırına ulaşmıştır.



Tekfen Holding (TKFEN, Nötr): 25 Eylül 2019 tarihli açıklamada, şirket bağlı ortaklıklarından Toros Tarım Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin (Toros Tarım) hisselerinin tamamına sahip olduğu CFS Petrokimya Sanayi A.Ş. tarafından Toros Tarım'ın Mersin arazisi üzerinde yapılması tasarlanan bir polipropilen üretim tesisi için ön hazırlık ve etüt çalışmalarının başlatıldığı, halen geliştirme ve planlama sürecinde olan tesisle ilgili resmi ÇED sürecinin başladığı, arazinin imar planlarındaki niteliğinin "özel endüstri bölgesi"ne dönüştürülmesine yönelik başvurunun yapıldığı, diğer taraftan, üretim lisansör firması seçimi ile uzun vadeli hammadde temini için çeşitli tedarikçilerle ve ürün satışı için ise çeşitli potansiyel müşterilerle görüşmelerin, yatırıma ortaklık tesisi ve finansal kaynak temini için temas ve görüşmelerin, tesise propan tedariki için yapılması planlanan dolfen ile ilgili olası işbirlikleri konusunda görüşmelerin, pazar araştırmaları gibi yatırımın yapılabilirliğini etkileyebilecek çeşitli konularda çalışmaların ise halen devam ettiği , tüm bu görüşmeler ve çalışmalar çerçevesinde hazırlanacak olan yatırım fizibilitesinin sonuçlarının Yönetim Kurulu değerlendirmesine sunulacağı ve Yönetim Kurulunun sunulan fizibiliteyi onaylaması durumunda yatırımın gerçekleştirilmesi konusunda nihai karar alınacağı duyurulmuştur.

İlgi açıklamadan bugüne geçen yaklaşık 6 aylık süre zarfında, tesisle ilgili hazırlanan ÇED Raporu için ilgili Bakanlık tarafından ÇED Olumlu kararı verildiği, arazinin imar planlarındaki niteliği "Özel Endüstri Bölgesi"ne dönüştürüldüğü, tesiste kullanılacak üretim lisanslarının  teknik değerlendirme çalışmalarına devam edildiği, yatırım maliyetlerinin tahminine yönelik ön mühendislik çalışmalarına devam edildiği, tesiste hammadde olarak kullanılacak propan tedariki için temin edilen alternatif teklifler değerlendirilmeye başlandığı, yurtiçi ve yurtdışı pazarlardaki taleplere bağlı olarak tesisin üreteceği optimum ürün desenini belirleme çalışmalarına başlandığı, tesisin ön fizibilite etüdü kapsamında yapım ve işletme dönemi masraflarına ilişkin tahmini hesaplamalara başlandığı, tesisin üreteceği ürünlerin satış ve pazarlanması için uzman firmalarla uzun vadeli alım garanti anlaşmalarına ilişkin teklif toplama ve değerlendirme süreci başlatıldığı, yatırımın finansmanının sağlanması için yerli ve uluslararası finansman kuruluşlarının ilgisini celbetmeye yönelik temaslara devam edildiği, projeye yatırımcı ortak olmak konusunda ilgi gösteren yerli ve yabancı kuruluşlarla temas edildiği açıklanmıştır.



Vestel Elektronik (VESTL, Sınırlı Negatif): S&P, Vestel Elektronik'in kredi notunu Şirketin Haziran 2020'ye kadar vadesi gelecek borçlarının bir kısmının vadesini ilgili finansal kuruluşlar ile mutabık kalarak uzatacak olması ve Covid-19 salgınının etkileri nedeniyle geçici olarak CCC+'danSD'ye indirmiştir. Kuruluş vade uzatma işlemlerinin tamamlanmasının ardından Şirketin kredi notunu tekrar değerlendirecektir.

Ziraat Bankası: 09 Nisan 2020 tarihinde 22 ülkeden 38 banka ile toplamda 1,1 milyar USD tutarında sendikasyon kredisi anlaşması imzalanmıştır.  415mn USD ve 597mn EUR tutarında USD ve EUR olmak üzere iki dilimde sağlanacak 367 gün vadeli kredinin maliyeti sırasıyla Libor+%2,25 ve Euribor+%2,00 olmuştur.

SEKTÖR HABERLERİ 

Bankacılık: Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) dün akşam aldığı kararla Türk bankalarının döviz satım - TL alım yönünde gerçekleştirecekleri para swapı, forward, opsiyon ve diğer türev işlemlerin toplam büyüklüğünün özkaynaklara oranı %10 düzeyinden %1'e indirildi. Vadeye göre farklılaştırma uygulamasından vazgeçildi. Var olan kontratların bozulması veya vadesinin uzatılması ise BDDK onayına bağlandı. BDDK ayrıca Türk bankalarının döviz alım - TL satım yönündeki kontratların büyüklüğünün özkaynaklara olan oranı %10 seviyesinden, vadesine 7 gün kalanlar için %1'e, 30 gün kalanlar için %2'ye indirildi. Vadesine 1 yıl kalan işlemler için ise %10 sınırı korundu.

Otomotiv: Otomotiv Sanayii Derneği'nin (OSD) verilerine göre Mart ayının ikinci yarısından itibaren üretime ara vermeye başlayan fabrikaların üretimi %22 gerileyerek 103,350 adet oldu. İhracat ise 83,771 adete gerilemiş oldu. İhracatta hem otomobil hem ticari araç ihracatı aynı oranda düşerken üretimde otomobil %17 düşüşle 72,093 adet, ticari araç %30 düşüşle 31,257 adet oldu. İlk çeyreğin tamamına bakıldığında toplam üretim %6 düşüşle 341,136 adet olurken, ihracat %14 düşüşle 276,348 adet oldu.

DiĞER ŞİRKET HABERLERİ 

Bera Holding (BERA): Grup şirketlerinden MPG Makine Prodüksiyon Grubu Makine İmalat San. Tic. A.Ş. ile STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. arasında yapılan ve nihai alıcısı Savunma Sanayi Başkanlığı olan toplam KDV hariç 57,1mn USD tutarındaki 29 adet  özel maksatlı teçhizat ve hizmet alımına ilişkin sözleşme kapsamında olmak üzere, 5 adet daha Mayına Karşı Kısmi Korumalı Kurtarıcı'nın Savunma Sanayi Başkanlığı Kontrol heyeti tarafından yapılan yeterlilik testleri tamamlanarak 9,9mn USD tutarındaki faturalandırma işlemi yapılarak araçlar Başkanlık tarafından istenen yerlere teslim edilmeye başlanmıştır.

Ayrıca, Holding bünyesinde temel ihtiyaç ürünleri üretimi sektöründe faaliyet gösteren; Golda ve Melda markasıyla makarna, bakliyat, un, irmik ve bisküvi üretimi ve ticaretiyle iştigal etmekte olan Golda Gıda A.Ş. veKardelen markasıyla doğal kaynak suyu üretimi ve pazarlaması faaliyeti ile iştigal eden Karsu A.Ş. ünvanlı Şirketler gelen talepleri karşılamak için kapasite kullanımlarını % 10 - % 15 oranında artırmıştır.

Çemaş Döküm (CEMAS): Şirketin 05.11.2019 tarihinde KAP'ta duyurdu Sermaye Artırımından Elde Edilecek Fonun Kullanımına İlişkin Rapor'da belirtilen 1 Adet Metal Talaş Sıkıştırma Makinası üretimi için AYMAS firması ile kdv hariç 125.000 Avro bedel üzerinden 10.04.2020 tarihinde sözleşme imzalanmıştır. Söz konusu özel üretim makinanın takriben 3 ay sonra şirketin fabrikasında kullanıma geçmesi beklenmektedir. Bu makina yatırımı ile birlikte talaşlı üretim merkezindeki CNC tezgahlardan çıkan talaşların metal ergitmeye geri kazandırılması neticesinde hammadde verimi artacak ve üretim maliyetleri düşeceği duyurulmuştur.

Federal-Mogul İzmit Piston (FMIZP): Şirketin 25 Mart 2020 tarihli açıklamasında, tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 (Corona) Virüsü etkilerini azaltmaya yönelik alınan önlemler çerçevesinde; otomotiv üreticilerine yapılan satış ve teslimat süreçlerindeki aksamalar değerlendirilerek; Kocaeli'nin İzmit ve Arslanbey ilçelerindeki fabrikalarında 13 Nisan 2020 tarihine kadar kapalı olacağı kamuya açıklanmıştır. Otomotiv üreticilerine yapılan satış ve teslimat süreçlerindeki aksamaların devam etmesi sebebiyle, Kocaeli İzmit ilçesindeki fabrikanın üretim faaliyetlerine ara verme süresi 20 Nisan 2020 tarihine kadar uzatılmıştır. Kocaeli Arslanbey ilçesindeki fabrika ise 13 Nisan 2020 tarihinde üretime başlayacaktır. Konuyla ilgili önemli gelişmeler Şirket yatırımcılarıyla ayrıca paylaşılacaktır.

Papilon Savunma-Güvenlik (PAPIL): Son kullanıcı olarak Sırbistan Polis Teşkilatı'nda kullanılmak üzere şirketin ürün gruplarından güvenlik başlığı altındaki Papilon APFIS sistem ve bazı bileşenlerini içeren yazılım ve hizmet sözleşmesi imzalanmıştır. Yazılım tedariki ve bakım hizmetleri 2020 yılı içerisinde tamamlanacaktır. Sözleşme tutarı 173.600-EUR'dir. Söz konusu sözleşme tarafı ilk defa iş ilişkisinde bulunulan müşteri olduğu, ilgili Balkan coğrafyasında yapılan iş geliştirme faaliyetleri açısından da referans niteliğinde olduğu açıklanmıştır.

San-El Mühendislik (SANEL): Şirket Yönetim Kurulu şirketin kayıtlı sermayesinin tamamı iç kaynaklardan kaynaklanmak üzere %65 oranında artırılarak 13.225.000.-TL'den 21.821.250.-TL'ye çıkarılmasına, 8.596.250.-TL (% 65) tutarındaki artışın 6.546.024,00.- TL'si Hisse Senedi İhraç Primlerinden, kalan 2.050.226,00.- TL'si İhtiyati Yedek Akçelerden karşılanmasına, ortakların ellerinde bulundurdukları beher paya %65 oranında bedelsiz pay verilmesine, dağıtılacak bedelsiz yeni paylara ilişkin olarak Sermaye Piyasası Kurulu ve Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş. düzenlemeleri çerçevesinde işlem yapılmasına, Sermaye artırımında, mevcut payları oranında, (A) Grubu pay sahipleri için (A) Grubu, (B) Grubu pay sahipleri için (B) Grubu yeni pay çıkarılmasına, bu amaçla başta Sermaye Piyasası Kurulu olmak üzere gerekli işlemler için ilgili kurumlara başvuruların yapılması için Genel Müdürlüğe yetki verilmesine, Oy Birliği ile karar vermiştir.

Sanifoam Sünger (SANFM): Covid-19 salgını ile beraber hastanelerde kullanımı artmış olan koruyucu elbise kumaşı üretmek üzere çalışmalara başlanmıştır. Sağlık sektörü için koruyucu elbise üreten firmalardan gelen yoğun talep üzerine nonwoven kumaşını sıvı, bakteri ve virüs geçirmez hale getirme prosesi hızla ilerlemektedir. Kumaşın seri üretimine teknik şartnamelere uygun olarak kısa sürede başlanması planlanmaktadır.

Serve Film Prodüksiyon (SERVE): Şirket ile KUVVA GIDA A.Ş.arasında Şirkettarafından E Ticaret satış kanallarında pazar oluşturulması ve satış yapılması için ticari anlaşma imzalamıştır.

FAİZ PİYASALARI
Cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %9,20 seviyesinde sabit kaldı. Merkez Bankası piyasayı toplamda 118,5 milyar TL ile 99,5 milyar TL'si repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın 19 milyar TL'si  %8,75'den piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, bugün %0,73'lerde işlem görmekte.

Yurtiçi tahvil piyasasında, Paskalya tatili öncesi ABD ve Avrupa'daki birçok piyasanın kapalı olması nedeniyle zayıflayan hacimlerle gösterge kağıtların faizleri cuma günü görece yatay seyretti. 2 yıllık gösterge kağıdın faizi günlük bazda 1 baz puanlık düşüşle %12,16 seviyesine gerilerken, 5 yıllık gösterge kağıdın faizi günlük bazda 13 baz puanlık artışla %13,71 seviyesine yükseldi ve 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise, günlük bazda 16 baz puanlık artışla %13,59 seviyesine yükseldi. Haftalık bazda gösterge kağıtların faizlerinin değişimlerine bakıldığında ise, 2 yıllık gösterge kağıdın faizi 21 baz puanlık artış sergilerken, 5 yıllık gösterge kağıdın faizi 87 baz puanlık düşüş ve 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise, 65 baz puanlık düşüş gösterdi. 

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ

Kaynak:Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı