news-details

Piyasaların yönü

BIST100…Değer Kaybının Sınırlı Kalmasıyla Birlikte Pozitif Ayrışıyor…Geçtiğimiz haftalarda 3 haftalık bir büyüme serisi yakalayan endeks 125,000 puana yaklaşarak rekor denemesi yapmıştı. Koronavirüs salgını endişeleri hisse senedi piyasalarında satış baskısına yol açarken BIST100 endeksi diğer gelişen piyasa ülkelerinden pozitif ayrıştı. BIST100 endeksi Cuma gününü %0.59 düşüşle 119,140 puandan tamamladı. BIST100 endeksindeki düşüş diğer GOP ülkelerine karşı sınırlı kaldı. Şişecam grubunun konsolidasyonu hisselere olumlu yansıdı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's beklenildiği üzere Türkiye'nin kredi notunu değiştirmeyerek B+ seviyesinde bıraktı ve görünümü de durağanda tuttu. İdlib'de Suriye rejimine bağlı unsurların top atışları neticesinde 4 askerimizin şehit olmasıyla
birlikte bölgede tansiyon yükseldi. Bugün piyasalar tüketici enflasyonu verisini takip edecek.
 
USDTRY…Tüketici Enflasyonu Verisi Takip Edilecek… Koronavirüs salgınının yayılması küresel piyasalar üzerinde baskı yaratırken, riskli varlık pozisyonlarının azaltılması gelişen piyasa ülkeleri para birimleri üzerinde baskı yaratıyor. Dolar global bazda değer kazanmaya devam ederken Dolar TL kuru negatif bir görünüm sergiliyor ve psikolojik seviye kabul edilen 6'nın hemen altında fiyatlanıyor. Bugün yurt içi piyasalar TL varlık fiyatlamaları açısından önemli olan Ocak ayı tüketici enflasyonu verisini takip edecek.
 
EURTRY…Kurdaki Yükseliş Trendi Devam Ediyor…TL varlıklardaki satış baskısıyla birlikte Euro TL kuru 6.63 seviyelerinde fiyatlanıyor.
 
EURUSD…Euro Dolar Karşısındaki Kayıplarını Telafi Etme Çabasında…Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde Euro Dolar karşısında kısmı bir toparlanma çabası içerisindeydi. Veri gündeminin oldukça yoğun seyrettiği işlem gününde Euro bölgesi tüketici enflasyonu piyasa beklentilerine paralel bir şekilde %1.4 olarak açıklandı. GSYİH büyüme oranı ise %1.1 beklentilerinin altında gelerek %1 olarak gerçekleşti. Böylece Euro Bölgesi 4.çeyrekte son 6 yılın en kötü büyüme performansını sergiledi. Fransa ve İtalya'nın beklenmedik şekilde küçülmesi etkili oldu. ABD'de ise kişisel gelirler Aralık ayında %0.2 artarken, kişisel harcamalar %0.3 arttı. FED'in takip ettiği enflasyon verisi olan PCE deflatörü ise beklentilere paralel bir şekilde %1.6 olarak gerçekleşti. Dolar Temmuz ayından bu yana en iyi performansını Ocak ayında sergiledi. Dolar koronavirüs salgınının yarattığı panik havasından destek buluyor. Cuma günü ABD'den gelen ekonomik verilerle birlikte Euro Dolar paritesi yeniden 1.11 seviyelerine yöneldi.
 
XAUUSD…Altın Fiyatları Güvenli Liman Alımlarından Destek Sağlıyor… Dünya Sağlık Örgütü'nün uluslararası düzeyde alarma geçmesinin sonrasında salgının ekonomiye olabilecek yansımaları da netleşmeye başladı. Goldman Sachs koronavirüs salgınının ABD GSYİH'sını ilk çeyrekte eksi 0.4 puan düşüreceği tahmininde bulundu. Altının ons fiyatı Cuma günü 1582 $ seviyelerini test ettikten sonra geri çekilmişti. Yeni haftanın ilk işlem gününde ise 1580 $ seviyelerinde işlem görmekte. Ons altında 1586 $ seviyesi direnç, 1560 $ ise destek konumunda bulunuyor. Altın riskli varlık pozisyonlarını azaltan yatırımcıların hedge amaçlı pozisyon açmalarıyla birlikte üst üste ikinci ayı da kazançla tamamladı. Altının ons fiyatı koronavirüs salgınının jeopolitik gerilimlere katkıda bulunması ve FED'in güvercin tonda mesajları ile birlikte 2013'ten bu yana en yüksek seviyelerine oldukça yakın seyrediyor.
 
GLDGR…Altının Ons Fiyatından Destek Alıyor…Altının ons fiyatındaki yükselişe Dolar TL kurundaki yukarı yönlü hareketin eşlik etmesi gram altın fiyatlarının 304 TL seviyelerindeki konumunu sağlamlaştırmakta.
 
BRENT...Kısmi Toparlanmanın Ardından Gerilemeye Devam Etti…Koronavirüs salgını kaynaklı endişeler piyasalar üzerinde baskı kurmaya devam ediyor. Salgının yayılması dünyanın üretim ve tedarik zincirini sekteye uğratacağı beklentileri brent petrolün varil fiyatında geri çekilmelere neden oluyor. Dünya Ticaret Örgütü (WHO) küresel çapta alarm ilan etmesine karşın, seyahat ve ticari kısıtlamaların gerekli olmadığını açıkladı. WHO'nun görece olarak iyimser konuşması Cuma günü sabah saatlerinde piyasalar tarafında olumlu fiyatlandı. Bu olumlu seyre petrol fiyatlarında kısmi toparlanma eşlik etti. Libya'nın 5 petrol ihraç limanında mücbir sebep ilan etmesi günlük üretimin %66 düşmesine neden oldu. Bu da fiyatların toparlanmasına destek olan gelişmeler arasındaydı. Çin'in yeni yıl tatilinin açılmasının ardından Çin Merkez Bankası'nın likidite teşviklerine rağmen Asya piyasaları sert satışlara sahne oldu. Brent petrolün varil fiyatı yeni haftanın ilk işlem gününde 56 $ seviyelerinde işlem görmekte.
 
SP500…ABD Hisse Senedi Piyasaları Sert Satışlara Sahne Oldu… Cuma günü ABD vadeli piyasalarında koronavirüs salgınının yarattığı satış baskısı hissedildi. ABD hisse senedi piyasaları Çin'e yapılacak ihracatın azalacağını turizmdeki zayıflamanın ekonomi üzerinde yaratacağı baskıyı fiyatlıyor. S&P500 endeksi geçtiğimiz haftanın son işlem gününü sert bir düşüşle tamamladı. Endeks %1.77 değer kaybıyla 3,225 puana geriledi.
 


Hibya Haber Ajansı