news-details

Küresel piyasalar

ABD’de fiyatlamalar: Tutanakların para politikasının destekleyici tarafta kalacağı görüşünü güçlendirmesiyle pozitif seyir izledi

Dün ABD piyasaları, hem koronavirüs salgınının ivme kaybetmeye başlayacağına ilişkin beklentiler hem de küçük işletmelere yönelik 250 milyar dolarlık ilave destek hazırlığına dair gelişmelerle alıcılı seyir izledi. Ayrıca, Mart ayında Fed’in gerçekleştirdiği iki olağanüstü toplantıya ilişkin tutanaklarda da çoğu üyenin, ekonomide koronavirüs sarsıntısının atlatıldığından emin olana kadar faiz oranlarının sıfıra yakın seviyelerde bırakmayı tercih edeceklerinin belirtilmesi de piyasalardaki iyimserliği destekledi. Dow Jones ve S&P 500 %3,4’ü aşan kazançlarla sırasıyla 23.433 ve 2.749 seviyelerinden kapanış yaptı. Nasdaq endeksi de %2,58 yükselişle 8.090 puan seviyesine yükseldi. Sektörler tarafında, bugün gerçekleşecek olan OPEC+ toplantısı ve yarın gerçekleşecek olan G-20 ülkeleri enerji bakanları toplantısında Suudi Arabistan ve Rusya’nın arz kısıntısı konusunda anlaşmaya varacakları yönündeki beklentilerin petrol fiyatlarındaki yansımalarıyla enerji sektörü hisseleri artıda kapandı. 

Asya’da fiyatlamalar: Risk algısındaki olumlu görünümle pozitif seyir izliyor 

Bu sabah Asya piyasaları, günün gündem maddeleri olan OPEC+ toplantısı ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisi öncesinde, risk algısındaki olumlu görünüm eşliğinde pozitif seyir izliyor. S&P ASX 200 endeksi %2,48 yükselirken, KOSPI endeksi %1,31 artıda. Hang Seng endeksi de 0,88 artış kaydediyor. Nikkei endeksi ise %0,33 ekside. ABD vadelilerde de pozitif seyir hakim.

Avrupa’da fiyatlamalar: Ek teşvik konusunda yaşanan görüş ayrılıkları ve resesyona işaret eden makro tahminler nedeniyle ekside kapandı

Dün Avrupa piyasalarında, AB Maliye Bakanlarının virüsten sert darbe alan ekonomileri desteklemek için ek teşviklere dair fikir birliğine varamamaları sonucunda öne çıkan endişelerle kayıplar %1’i aşmıştı. Ayrıca, Almanya ve Fransa ekonomilerine ilişkin makroekonomik tahminlerin resesyona işaret etmesi fiyatlamalardaki negatifliğin temelini oluşturmuştu. Ancak, ilerleyen saaltlerde fiyatlamalarda hem politika önlemlerinin destekleyici etkisinin ön planda kalması hem İtalya, Avusturya, Çek Cumhuriyeti’nde hayatın yavaş yavaş normal akışına sokulacağına yönelik haber akışları kayıpların büyük ölçüde toparlanmasını sağladı. DAX endeksi günü %0,21 ekside tamamlarken, FTSE 100 endeksi %0,47 düşüş kaydetti. CAC 40 endeksi de %0,10 yükselişle kapandı.Sektörler tarafında enerji sektörü hisseleri %1,9 gerilerken, seyahat sektörü hisselerinin %1,6 yükseliş kaydettiği görüldü. 


Kaynak: Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı