news-details

Trump petrolü kurtarabilecek mi?

Dünya genelinde korona virüse bağlı toplam vaka sayısı bir milyonu aştı. Sadece ABD’de toplam yeni vaka sayısı 244 bini aşarken İtalya’da yeni vaka sayısında bir önceki güne göre azalış eğilimi yeniden göze çarptı. İspanya’da ise durum İtalya’daki gerilemenin aksine daha vahim bir tablo görünümüne bürünmeye başladı. İspanya’da dün toplam 7947 yeni vaka bildirilirken hayatını kaybeden kişi sayısı 961 oldu. Türkiye’de ise toplam vaka sayısı 18.135’e ulaştı. Fakat artan test sayısı dikkat çekti. Vaka sayısı artışına rağmen test sayısına göre bakıldığında vaka sayısı artış hızı önceki güne göre düşüş kaydetti.

Fitch Ratings'in 2020 yılına ilişkin baz tahmini derin bir küresel resesyon yaşanacağı yönünde. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, küresel ekonomik faaliyetlerin 2020 yılında yüzde 1.9 azalmasını bekliyor. Kuruma göre ABD ekonomisi bu yıl yüzde 3.3 daralacak. Euro Bölgesi'nde ise GSYİH yüzde 4.2 gerileyecek. İngiltere ekonomisi yüzde 3.9 küçülecek. Çin ekonomisinde ilk çeyrekte görülen bozulmanın ardından yaşanacak toparlanma küresel resesyonun etkisiyle sert bir şekilde kısıtlanacak. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi, kuruma göre yıllık yüzde 2'nin altında büyüyecek.

ABD'de işsizlik maaşına başvuranların sayısı 28 Mart'ta sona eren haftada virüs etkisiyle geçen haftaki rekorunu da ikiye katlayarak 6.6 milyona yükseldi. Beklenti başvuruların 3.7 milyon olmasıydı.

Borsa İstanbul'dan yapılan duyuruda BIST pay endekslerinden iki sıfır atılma planının ertelendiği belirtildi. Konuya ilişkin olarak yapılan açıklamada, içinde bulunulan olağanüstü koşullar ve değişen çalışma düzeni nedeniyle test süreçlerine yeterince katılım sağlanamadığı belirtilerek BISTECH Sistemi 2.11 versiyon geçişi ve BIST pay endekslerinden iki sıfır atılmasına ilişkin projelerin ertelenmesine karar verildiği ifade edildi.

ABD Başkanı Trump, twitter üzerinden yaptığı açıklamada Suudi Arabistan ve Rusya'nın petrol üretimini 10 milyon varil azaltmasını beklediğini söyledi. ABD Başkanı Donald Trump, Perşembe günü Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman ile telefonla yaptığı konuşmanın ardından, Suudi Arabistan ve Rusya'nın petrol üretimini yaklaşık 10 milyon varil düşürmelerini beklediğini söyledi. Petrol fiyatları Trump'ın "tweet"i sonrası % 35 yükseldi.

ABD’de endeksler korona virüsün yarattığı endişelere rağmen dün petrol fiyatlarındaki artışın etkisiyle yükselişlerle tamamladı. Dow Jones endeksi 400 puanın üzerinde değer kazandı ve yüzde 2,2 artışla 21.413,44 puana yükseldi. S&P 500 endeksi yüzde 2,3 artarak 2.526,47 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 1,7 yükselişle 7.487,31 puana çıktı.

Bu sabah ABD ve Avrupa vadeliler %1 civarı ekside. Asya’da da endeksler %0,30-0,40 civarı düşüş yaşıyor. Bugün ABD’de tarım dışı istihdam ve bizde enflasyon günün en önemli verileri arasında olacak. Enflasyonda %0,55 aylık bazda artış beklentisi mevcut. Tarımdışı istihdamda ise 100bin azalış bekleniyor.

Kaynak:AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı