news-details

Rosatom medikal maskeleri sterilize etmeye başlıyor

Rosatom’un Tıp ve Sanayi Bölümü Rusatom Sağlık Hizmetleri’nin bir kolu olan Sterion AŞ, Rus Şirketi Delrus ile 58 milyon medikal maskenin sterilizasyonu için anlaşma imzaladı. Delrus, Rus tıbbi tesislerine steril medikal maske temin ediyor. İç kısımları kullanıcıların burun mukozaları (muköz membranları) ile temas eden maskelerin kullanılmadan önce sterilizasyon işleminden geçirilmesi gerekiyor.

Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom’un Genel Müdürü Alexey Likhachev, sterilazyon işlemi sırasında radyasyon teknolojisinin uygulanmasının medikal aletlerin güvenli ve verimli bir biçimde kullanılmasını garantilediğini ve özellikle de devam eden COVID-19 salgını sırasında bunun oldukça önemli olduğunu vurguladı.

Sterion AŞ, ilk toplu maske üretimini gerçekleştirerek toplam 92 bin maske üretti. Firma, her zaman uyguladığı iki vardiyalı çalışma sistemini 24 saat boyunca çalışılan üç vardiyalı sistemle değiştirdi. Bu yöntemle haftada 10 milyon maske sterilize edilebilecek.

Rusatom Sağlık Hizmetleri AŞ’nin Genel Müdürü Alexander Shibanov, Rusatom Sağlık Hizmetleri’nin bir alt kuruluşu olan Karpov NIFHI AŞ’nin de yakın gelecekte bu mücadeleye katılacağını ve haftada 3 milyona yakın sayıda maskenin sterilizasyonunun yapılacağını belirterek, “Medikal aletlerin sterilizasyonunu yapan diğer kuruluşlar da bu çabaya destek vermek için sıraya girdiler” dedi.

Rosatom ve özel bir yatırımcı tarafından Şubat 2016 tarihinde kurulan veRosatom’un tıp ve sanayi alanlarında faaliyet gösteren Rusatom Sağlık Hizmetleri AŞ’nin de bir kolu olan Sterion AŞ, Moskova’nın Lytkarino şehrinde Rosatom’un bir araştırma enstitütüsü olan NIIP AŞ’nin üretim sahasında faaliyet gösteriyor. Şirketin uzmanlık alanı olan medikal malzemelerin sterilize edilmesi işleminde kullandığı ana araç ise Rosatom firmaları tarafından üretilen UEL 10-10 Kw doğrusal elektron hızlandırıcısı. Sterilizasyon işlemi sırasında en yüksek Sterilite Güvence Düzeyi’ne ulaşılması, taşıyıcı bir bantın üzerine yerleştirilmiş olan medikal ürüne hızlandırılmış elektronlardan oluşan ışınlarla hedef alınması yöntemiyle sağlanıyor. Bu yöntem, medikal malzemenin açılmadan yani tedarikçisinin gönderdiği yük konteynırından çıkarılmadan güvenilir bir şekilde sterilizasyonunu sağlıyor. Merkez ayrıca giyim malzemesi, ham pamuk, tek kullanımlık iç çamaşır ve diğer medikal malzemeleri de sterilize ediyor.


Hibya Haber Ajansı