news-details

Sanayi üretiminde Mart sonrasında durgunluk etkilerini görmeyi bekleriz

Türkiye’de Şubat ayında sanayi üretimi takvim etkisinden arındırılmış verilerle, bir önceki yılın aynı ayına göre %7,5 artarken; mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre %1,2 oranında artış göstermiştir. Arındırılmamış verilere göre ise, sanayi üretiminde, geçen yılın aynı dönemine göre %10,5 oranında artış gerçekleşmiştir.

 

Tabii bu veriler, ekonomi korona krizi ile beraber durgunluğa geçmeden önceki döneme aittir. 4Ç19 döneminden itibaren hareketlenmeye başlayan ve yılın ilk 2 ayında da güçlü bir büyüme görüntüsü sergileyen ekonominin bir yansıması olarak, sanayi üretiminde de güçlü bir eğilim gördük. Ancak Mart ayı ortasından itibaren etkili olan koronavirüs krizi ve bunun sanayiye etkisi itibariyle, sonraki dönemler durgunluk etkisi veriler üzerinde de görülecektir. Sanayi üretimi üzerinde Mart verilerinde kısmen görülecek etki, Nisan ayında daha çarpıcı bir daralma ile yansıma gösterecektir.

 

Detaylara baktığımızda; madencilik ve taş ocakçılığı aylık bazda %5,8 daralırken, yıllık bazda %1,7 artış göstermiştir. İmalat sanayiinde aylık bazda %1,6 artış görülürken, yıllık bazda ise %8’lik artış gerçekleşmiştir. Elektrik, gaz, buhar grubunda ise aylık bazda %1,3 artış görülmüş, yıllık bazda ise artış oranı %4,4 seviyesinde gerçekleşmiştir. Aylık bazda dayanıklı tüketim malı %2,7, dayanıksız tüketim malı %0,2 daralırken, sermaye malı %7,1, ara malı %0,3 ve enerji %0,3 oranında artmıştır. İlgili kalemlerdeki yıllık değişimlere bakıldığında ise; sermaye malı %12, ara malı %9,1, dayanıksız tüketim malı %5,4, enerji %3,7 artarken, dayanıklı tüketim malı %3,9 daralmıştır. 

 

Yılın ilk 2 ayında güçlü devam eden ekonomik faaliyet ve normal seyreden talep koşulları itibariyle, Mart ayı sonunda başlayan krize rağmen 1Ç20 GSYH büyümesi güçlü bir şekilde gerçekleşecektir. Ancak koronavirüs krizi ve ekonomide yarattığı durgunluk etkisi itibariyle 2Ç20’de daralma bekleriz. 3Ç20 ve 4Ç20 dönemleri ise virüs etkisinin süresine bağlı olacaktır.

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı