Yapılan açıklamada ''İsrail, Refah geçişini kapatarak Gazze Şeridi üzerindeki kontrolünü sıkılaştırmış ve dış dünyayla bağlantısını keserek çok sayıda yaralı ve hastanın ölümüne yol açan sakatlayıcı bir kuşatma uygulamıştır. Buna ek olarak, geçişin kapatılması insani yardım ve tıbbi malzeme akışını engelleyerek kalan az sayıdaki yerel hastanenin çabalarını daha da baltaladı'' denildi.
Gruba göre Refah sınır kapısının kapatılması 11 binden fazla yaralının Gazze Şeridi dışında ihtiyaç duydukları acil tıbbi bakımı almalarını imkânsız hale geldiği, 10 binden fazla kanser hastası ve yaklaşık 750'si çocuk olmak üzere en az 2 bin diğer hastalıklara sahip hastanın Gazze Şeridi dışında tedavi görmesi gerekiyor.
Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı yetkilileri ve tıbbi yardım kuruluşlarına göre, Ekim 2023'ten bu yana 4 binden az kanser hastasına yurtdışında tedavi görmek üzere Gazze'den ayrılma izni verildi. Ancak uygulamada sadece 600 kadar hasta bunu yapabilmiş durumda ve geri kalan hastalar da Refah sınır kapısının kapalı olması nedeniyle belirsiz bir gelecekle karşı karşıya ve kanser tedavilerinin çoğunun Gazze'de yapılamadığını biliniyor.
Mısır ile olan Refah sınır kapısı İsrail'in 7 Mayıs'ta Refah'ta başlattığı kara harekâtından bu yana kapalı ve İsrail ve Mısır sınır kapısının açılmaması konusunda birbirlerini suçluyorlar.