news-details

Yükseliş trendinde

Haftanın ilk günü piyasalarda karışık bir seyir gözlendi. Yurtdışında Avrupa piyasalarının kapalı olması hacimde bir miktar gerilemeye neden olurken petroldeki uzlaşının petrol fiyatlarını fazla yukarı atmadığı ancak altının 1700 dolar seviyesini yukarı geçtiği görüldü.

 

Yurtiçinde ise gündem; BDDK’nın ve ardından SPK’nın bankalar dahil sermaye piyasası kurumlarının swap, opsiyon gibi türev ürünlerde yurtdışı işlem limitini özkaynağın % 1i seviyesine indirmesi oldu. BDDK başkanı Akben, yurtiçi ile ilgili herhangi bir sınırın olmadığını açıkladı.

 

Dolar Endeksinin % 0.2 değer kazandığı dün, gelişmekte olan ülke paraları ortalamada 0.45 değer kaybetti. USDTRY ise % 1.6 kayıpla  11 kuruş yükselerek 6.79’a geldi. Yurtiçinde gösterge tahvil faizi de % 12.50’ye ulaştı. TL gram Altın % 2.6 yükselince çeyrek altın 600 TL’yi geçti.

 

Bankacılık Endeksi düne negatif başladı ancak sonrasında gelen alımlarla toparladığı görülse de günü % 1.6 kayıpla kapadı. BIST 100 Endeksi ise sadece 72 puan kayıp yasadı. Ancak bu kayıpla 7 gündür aralıksız yükselen BIST100, yükselişini 8. güne taşıyamamış oldu. Dün endekse en fazla katkıyı yapan 4 şirketten 3ü havacılıkla ilgiliydi. (THY, TAVHL, PGSUSU toplamda 283 puan artış katksısı yaptı) THY’nin 1 Mayıs itibariyle satışa başlaması olumlu etkilemiş olabilir.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan “17 Nisan Cuma gecesi saat 24:00'dan 19 Nisan Pazar gecesi 24:00'a kadar sokağa çıkma yasağı uygulanacak” dedi.

 

Çin'in yuan cinsinden ihracatı Mart ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre % 12.8 düşüş beklenirken sadece % 3.5 düşünce bu sabah piyasalarda olumlu havanın devam ettiğini gözlemliyoruz. ABD vadelileri de bu havaya katılıyor. Dolayısıyla son 10 günde 8 kez yükselen BIST’in açılışta olumlu olması beklenebilir.

 

STRATEJI

BIST100 en düşük 82 bini görmüştü. FED kararı sonrası başlayan yükseliş hareketinde ise 96 bine ulaştı. Yurtdışına paralel seyrin devamının gelebileceği görüşündeyiz.

 

Kaynak:Alnus Yatırım
Hibya Haber Ajansı