news-details

Tomra Food, gıda israfı konusunda tüm gıda üreticileri ve işleyicilerine etkin çözümler sunuyor

Optik ayıklama sistemlerinin lider üreticisi TOMRA Food’un geliştirdiği teknolojiler, verimlilik, kapasite ve gıda güvenliğini artırırken gıda israfına da çözüm oluyor. TOMRA ayıklama makinelerinin gelişmiş teknolojisi, üretici ve işleyicilere gıda atıklarının azaltılması, verimin optimize edilmesi ve kısıtlı kaynakların doğru kullanılmasına yönelik katkı sağlıyor. Dünya genelinde kabuklu yemiş, taze ve kuru meyve, sebze, patates ve ürünleri, bakliyat, tahıl, et ve deniz ürünleri, paketleme ve işleme tesislerinde kurulu 8.000'den fazla TOMRA ünitesiyle, elle ayıklama olmadan ve gıda güvenliği koşullarına uygun olarak tedarik zincirine dahil ediliyor. Böylece TOMRA Food’un geliştirdiği inovasyon ile işletmeler ve toplum için teknoloji vasıtasıyla gıda güvenliği arttırılırken israfın azaltılması da mümkün oluyor.

 

Dünyada insan tüketimi için üretilen gıdanın her yıl 1.3 milyar tonluk kısmı yani yaklaşık üçte biri israf ediliyor. Şu anda gıda israfı krizinin tam ortasındayız ve çok geç olmadan bu durumun etkilerini tersine çevirecek adımlar atılması gerekiyor. Tarladan sofraya gıda israfı sorunu, tedarik zincirinin tüm aşamalarında ve dünyanın her köşesinde yaygın. Gıda israfının etkilerini azaltmaya yardımcı olacak tek bir çözüm olmasa da israf edilen gıdanın azaltılmasına yönelik atılabilecek bazı adımlar bulunuyor. TOMRA Food’un sunduğu optik ayıklama ve soyma çözümleri de üretim aşamasında gıda israfı ve kaybının azaltılmasına katkı sağlıyor.

 

Toplam gıda üretimin yüzde 40’a yakını pazara ulaşmadan kaybediliyor

İlk adım olarak tarlalar ve hasat alanları dahil, tedarik zincirinin erken aşamalarında yüksek oranda gıda kaybı ve israfı meydana geliyor. Zengin ve endüstrileşmiş ülkelerde yüksek oranda tüketici kaynaklı ürünlerin atılması yoluyla gıda israfı yaşanırken, gelişmekte olan ülkelerde ürünün hasat ve işlenmesi sırasında “gıda kaybı” problemi bulunuyor. Bu nedenle özellikle gelişmekte olan ülkelerde üretim zincirinde oluşan ve üreticileri etkileyen gıda kayıpları büyük önem taşıyor. Gıda ve Tarım Örgütü, farklı problemler nedeniyle toplam üretimin yüzde 30 ila 40’ının pazara ulaşmadan kaybedilebildiğini tahmin ediyor. Bu kayıplar kök bitkiler, meyveler ve sebzeler için %45, tahıllar için %30, balık ürünleri için %35 ve et ürünleri için %20 oranına kadar çıkabiliyor. Doğru tohum, sulama, budama ve bitki koruma yöntemlerinin uygulanmaması büyük kayıplara sebep oluyor. Hasat sonrası ve ürünlerin işlenmesi sırasında hassas ayıklama yapılmaması da gereksiz gıda kayıplarına yol açabiliyor.

 

TOMRA Food, dünya genelindeki 50 yıllık deneyimiyle, büyük oranda verimsiz sistemlerden kaynaklanan gıda israfının önlenmesine daha fazla önem verilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

 

TOMRA Food ayıklama çözümleri, gıda atıklarının azaltılmasını sağlıyor

Gıda üretiminin sürdürülebilirliği ve ürünlerin en üst kalitede tedarik zincirleri içerisinde tutulmasını sağlamak üzere teknolojiler geliştiren TOMRA Food’un optik ayıklama ve soyma makineleri ile manuel yapılan işlemlere göre üründen daha fazla verimlilik elde ediliyor.

 

Günümüz toplumunda tüketiciler, tarladan gelen bir ürünü tamamen estetik unsurlara bağlı olarak düşük kaliteli şekilde algılayabiliyor. TOMRA Food’un üstün teknolojisi ile, ilgili mahsulün gerek üretim amacı gerekse alternatif bir kaynak için yeterli kalitede olduğu anlaşılabiliyor. Böylece ilk amacına uygun olarak üstün kalitede ürün sağlanıyor. Ancak bununla da sınırlı kalmayan TOMRA Food ayıklama çözümleri, ikinci kalite ürünleri de tespit edip atık içerisinde çöpe gitmesine izin vermeyerek alternatif üretim alanlarında kullanılmasına imkan sağlıyor. Örneğin fındık endüstrisinde en çok talep edilen birinci kalite iç fındığın yanı sıra ikinci kalite, ezme, pirinç ve yağlık gibi yan ürünlerin alınmasını sağlıyor.

 

Çürük tanelerin ürünler arasından başarıyla ayıklanması ise malın değer kaybını ve kalite sorunlarını engellemenin yanı sıra raf ömrünü de uzatıyor. Taze sebze ve meyve ihracatında paketlenmiş ürün içerisindeki hafif ezilmiş bir tane bile Avrupa ve Rusya’ya doğru yapılan nakliyeler sırasında paketin tümünü çürütmeye yetebiliyor.

 

Öte yandan TOMRA makinelerinin kullanılmasıyla insanların yapabileceğinden daha hızlı ve daha kesin bir şekilde sınıflandırma ve ayıklama gerçekleştiriliyor. Böylece gıdanın tedarik zinciri boyunca daha yüksek bir hızla ilerlemesiyle kapasite artışının yanı sıra bozulma maliyetleri de azaltıyor. Yayınlanan raporlara göre gıda ayıklama teknolojileri ile toplam israfın %5 ila %7 arasında azaltabileceği ön görülüyor.


Hibya Haber Ajansı