news-details

Merkez Bankası toplantısı öncesinde 7 seviyesine yakın

BIST100… Risk İştahındaki Düşüşe Bağlı Olarak Geriledi… Dün piyasaların gündeminde petrol fiyatlarındaki trajik düşüş ve Kuzey Kore lideri Kim Jong’un sağlık durumu vardı. Global hisse senedi piyasalarında belirsizliğe bağlı olarak düşük bir risk iştahı hâkimdi. 97300 seviyelerine kadar gerileyen endekste işlem hacimlerindeki gerileme dikkat çekti. Bankacılık endeksi gerilemeye devam etti. Bugün piyasalar Merkez bankası Para Politikası Kurulu’nun açıklayacağı faiz kararını takip edecek. Merkez Bankasının reel faizin cazibesini yitirmemesi için 50 baz puan gibi ölçülü indirime gitmesi bekleniyor. Yeni işlem gününde Asya piyasaları ekside, ABD vadelileri ise yataya yakın bir seyir izliyor. Risk iştahındaki nötrlüğe bağlı olarak endeksin güne yataya yakın başlaması beklenebilir. Yarın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle piyasaların kapalı olacak. Yurt dışında ise Avrupa Birliği liderler zirvesinden gelecek haber akışı takip edecek. Ana ihracat partnerimiz Avrupa’nın korona tahvilleri konusunda uzlaşmaya gitmesi bekleniyor.

 

 

USDTRY… Merkez Bankası Toplantısı Öncesinde 7 Seviyesine Yakın… Merkez Bankası’nın bugün gerçekleştireceği faiz toplantısı öncesinde Dolar TL kuru 7 seviyesine yaklaştı. BDDK’nın aktif rasyo kararından sonra tahvil faizleri gerilerken kur 6.99 seviyelerine kadar yükseldikten sonra geri çekildi. Koronavirüs pandemisi kaynaklı gelişmeler gelişen piyasa ülke para birimleri üzerinde baskı yaratırken, TL Dolardaki değer kazancına diğer gelişen piyasa ülke para birimlerine nispeten direnç gösteriyor. Yeni işlem gününün ilk saatlerinde 6.98 seviyelerinde işlem görüyor. CDS’de kalıcı bir gerileme olmadığı, doların global bazda güçlendiği ve Mayıs - Haziran aylarındaki borç ödeme takvimi yaklaştıkça TL cinsinden varlıkların baskı altında kalmaya devam etmesi beklenebilir.

 

 

EURTRY…Merkez Bankası Faiz Kararı Öncesinde 7.50 Seviyelerinde… Koronavirüs pandemisi kaynaklı gelişmeler gelişen piyasa ülke para birimleri üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor. TL varlık fiyatlamaları açısından önemli olan faiz kararı bugün öğleden sonra saat 2’de Merkez Bankası tarafından açıklanacak.

 

 

EURUSD… Parite 1.0850 Seviyelerinde İşlem Görüyor… Salgının yayılma hızının yataylaşma eğilimi göstermesiyle birlikte İtalya’da karantina önlemleri kademeli olarak kaldırılmaya hazırlanılıyor. Başbakan Conte hafta sonuna kadar çıkış planını açıklayacağını ifade etti. ABD kanadında ise petrol fiyatlarındaki düşüş üzerine Trump’ın açıklamaları takip edildi. Petrol şirketlerini koruma amaçlı bir fon oluşturulacağını açıkladıktan sonra dolar euro karşısındaki kazançlarının bir kısmını geri verdi. Euro’da spekülatif uzun pozisyonlardaki artışa rağmen parite mevcut seviyelerinden yukarı yönlü harekete başlamakta zorlanıyor. Cuma günü son 1 ayı kâbus gibi geçiren İtalya’nın kredi notu açıklanacak. Kredi notunun düşmesi halinde Euro varlıkların baskı altında kalması beklenebilir. Yarın ise ortak korona tahvili gündemiyle toplanacak Avrupa Birliği liderler zirvesi takip edilecek.

 

 

XAUUSD…Altın Fiyatlarında Oynaklık Yükseldi… Altının ons fiyatı dün enerji piyasasındaki gelişmelerle birlikte geniş bir bant içerisinde fiyatlandı. Altının ons fiyatı bir ara 1650 $seviyelerine kadar geriledikten sonra toparlanarak 1690 $ seviyelerini test etti. Yeni işlem gününde 1680 $ seviyelerinde işlem görüyor.

 

 

GLDGR…Gram Altındaki Yükseliş Yavaşladı… Altının ons fiyatındaki yüksek volatilite ve Dolar TL kurundaki kademeli yükselişin ekseninde dengelenme çabası içerisindeydi. Gram altın fiyatlarındaki yükseliş hız kaybetmeye devam ederken yeni işlem gününün ilk saatlerinde 378 TL seviyelerinde işlem görüyor.

 

 

BRENT…Enerji Piyasasındaki Satış Baskısıyla Geriledi…ABD Başkanı Donald Trump petrol şirketlerini kurtarmak için fon sağlamaya yönelik olarak bir plan üzerinde çalıştıklarını ifade etti. Petrol fiyatları genel piyasa dinamiklerinden kopmuş bir görüntü izliyor. Brent petrolün varil fiyatı dün 21 yılın en düşük seviyesine geriledi. OPEC’in Mayıs ayında başlayacak üretim kısıntısının günlük 30 milyon varil kadar gerileyen petrol talebin çok altında kalması petrol fiyatları üzerinde aşağı yönlü baskı kuruyor.

 

 

S&P500…Enerji Piyasasındaki Anomali Risk İştahını Düşürdü…ABD hisse senedi piyasalarında enerji piyasasındaki gelişmeler gündemde öne çıktı. Senato’da onaylanan 484 milyar dolarlık ek bütçe yatırımcıların dikkatini enerji piyasasına yöneltmesiyle birlikte etkili olamadı. Ham petrole dayalı kontratların fiyatları düşerken, ABD hisse senedi piyasaları genel olarak satıcılı bir görünüm sergiledi. Sadece enerji piyasasındaki gelişmeler değil birinci çeyrekteki bilanço verileri de endeksteki gerilemenin sebepleri arasındaydı. Gelen bilanço verileri birinci çeyrekte pandeminin etkilerinin reel sektör üzerindeki etkilerini gözler önüne serdi. Bazı eyaletlerde ekonominin açılmasına yönelik adımlar atılmaya başladı. Yeni işlem gününde ABD vadelileri hafif artıda yatay bir görünüm sergiliyor

Kaynak:Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı