news-details

Ereğli Demir Çelik 228Milyon TL net kâraçıklandı.

Ereğli Demir Çelik 4Ç Finansallarına Dair Kısa Değerlendirme:

 

·         Şirketin net satışları çeyreklik dönemde ele aldığımızda, geçen yıla kıyasla %15,0 oranında azalma kaydetmiş ve 6,5 milyar TL olarak gerçekleşti. 12A’da ise geçen yılın aynı dönemi kıyasla net satışlar %1,7 oranında artarak 27,5 milyar TL seviyesine ulaştı.

·         Brüt kar çeyreklik dönemde %72,6 oranında azalarak 587 milyon TL seviyesine geriledi. (4Ç18: 2. Myr TL). Geçen yılın aynı dönemine göre 12A’da Ereğli’nin brüt karı %40,2 oranında azalmış ve 5,01 myr TL seviyesinde oluşmuş.

·         FAVÖK 4Ç döneminde %68,4 azalarak 701 milyon TL seviyesine gerilerken, yıllık bazda da %36,7 düşüş ile 5,5 myr TL kar elde edilmiş.

·         Net kar piyasa tahminleri olan 443 mn TL’nin altında kalarak çeyreklik dönemde 228 mn TL olarak açıklandı. Geçen yıla kıyasla net kar %86,5 düşüş yaşadı. 12 aylık dönemde ise şirketin net karı 2018/12A’ya kıyasla %40,8 oranında azalarak 3,3 myr TL seviyesine gerçekleşti.

 

Ereğli Demir Çelik 4Ç Finansal Gelişmelerine Kısa Detaylar:

 

·         Şirketin artan enerji ve hammadde giderlerinin etkisi ile brüt karın baskı altında kaldığı görülüyor.

·         Şirketin bu dönemde kur farkı gelirleri 2019 yılı diğer çeyreklik dönemlere ve 2018 yılına kıyasla azalmış.

·         Brüt kar, FAVÖK ve Net Kar marjları geçen yıla kıyasla yaklaşık 10 puan kadar değer kaybetmiş.

·         Net Borç/FAVÖK oranı -0,55x seviyesinde bulunuyor ve bu açıdan olumlu buluyoruz. Şirket nakit fazlası veren konumda yer alıyor.(pozitif)

·         Üretim bazında incelediğimizde şirketin üretim miktarı 12A ve 4Ç döneminde azaldığı görülüyor.

·         Satışları miktar bazında incelediğimizde ise 12A dönemde azalma görülürken, 4Ç dönemde arttığı dikkat çekiyor.

·         Şirketin satış gelirlerinin, Dolar bazında 12 aylık dönemde %78.7’lik kısmı yurtiçi ve geri kalan %21,2 kısmı ise ihracat ile gerçekleşiyor. 12 A dönemde hem yurtiçi hem de ihracat gelirleri şirketin azalırken, 4Ç dönemde yurtiçinin azaldığı fakat ihracat gelirlerinin %7 oranında arttığı dikkat çekiyor.

·         Şirketin faaliyet alanı ve ürünlerinin profili baz alındığında ve 2020 yılı Türkiye ekonomisi penceresinde ele aldığımızda, ihracat gelirlerinin sınırlı artışını korumasını fakat yurtiçi gelirlerinde ivme kazanmasını bekliyoruz.

·         Marjlarda yaşanan düşüş, net karın beklentilerin altında kalmasından dolayı bugün hisse açılış fiyatlamalarında sınırlı negatif hareket hissedilebilir. Fakat bugün içerisinde gerçekleştireceği sunumda 2020 beklentileri ve 2019 yılı karından ödeyebileceği temettü miktarına ilişkin tahminleri hisse performansı adına önemli olacak. Sunumun gün içerisinde olmasından dolayı hisse üzerinde hareketlilik hissedilebilir. Fakat uzun vadede şirketin performansını “endekse paralel” olarak izliyoruz.

 

Kaynak: A1 Capital
Hibya Haber Ajansı