news-details

FED’in yeni adımları toparlanmayı sağlamlaştıracak mı?

Dünya’nın koronavirüsle mücadelesi son hızla devam ederken vaka sayıları da artmaya devam ediyor. Dün itibariyle dünya genelinde toplam vaka sayısı 1.6 milyona ulaştı. ABD’de vaka sayısı 460 bini geçerken Avrupa’da İspanya İtalya’yı geride bıraktı. İtalya’da yeni vaka sayısı bir miktar artış gösterdi. Türkiye’de ise dün 4.056 yeni vaka daha tespit edildi. 28.578 test gerçekleştirildi. Dün vefat eden kişi sayısı 96 olurken iyileşen kişi sayısı ise 296 oldu. Toplam sayılarda artış olsa da oransal değişimlerde artışlar nispeten olumlu gidiyor. Test sayısı düne göre %15 artmasına rağmen, pozitif vaka oranı günlükte önemli bir oranda düştü, toplamda ise azaldı. Ölüm oranı biraz artsa da, artış hızı son 8 gündür azalıyor. İyileşme oranı ise artmaya, entübe ve yoğun bakım oranları düşmeye devam ediyor.

OPEC+ koalisyonu petrol fiyatlarındaki sert düşüşü durdurmak amacıyla üretimi kısma konusunda anlaşmaya vardı. Büyük petrol üreticisi ülkeler, koronavirüs dolayısıyla fiyatlarda meydana gelen çöküşü durdurma çabaları dahilinde, rakip ülkeler arasındaki görüş farklılıklarının giderilmesinin ardından, üretimde kısıntıya gitme konusunda anlaşmaya vardı. Delegelere göre, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu ve ortakları, Perşembe günü video konferans yoluyla yaptıkları görüşmede, şimdi üretimi günlük 10 milyon varil kısma konusundaki anlaşmanın taslağını elde etmiş durumdalar. Delegeler, daha da önemlisi, Rusya'nın da derin bir üretim kısıntısına gitme konusunda anlaştığını söylediler.

Fed Başkanı Jerome Powell, ABD merkez bankası Fed'in ülkenin yıkıcı koronavirüs pandemisinden toparlanmasına yardımcı olmak için tüm gücünü, yetkisinin sınırlarını zorlamakta olduğunu da işaret ederek, "etkili, önceden harekete geçerek ve agresif bir şekilde" kullanmayı taahhüt ettiğini söyledi. Powell, dün TSİ 17:00'de yaptığı sanal sunumun yazılı metninde, "Kredi akışını desteklemek için uygulamaya koyduğumuz programların çoğu, sadece çok olağanüstü durumlarda kullanılabilecek acil kredi güçlerine dayanıyor" dedi. Powell, "Sağlam bir şekilde toparlanma yolunda olduğumuza güven duyana dek, bu güçleri etkili, önceden harekete geçerek ve agresif bir şekilde kullanmaya devam edeceğiz" dedi.

Fed kredilerde 2.3 trilyon dolar için yeni adımlar attı. Fed, Perşembe günü koronavirüs pandemisi boyunca 2.3 trilyon dolar tutarında ek yardım sağlayacak yeni adımlar serisini açıkladı. Söz konusu adımlar, küçük ve orta ölçekli işletmeler ile eyalet ve yerel hükümetlere yardım programları içeriyor. Fed, koronavirüs krizi esnasında küçük ve orta ölçekli işletmeleri destekleyecek program çerçevesinde BB nota sahip yüksek faizli tahvil alımı yapacak. Tahvillerin alıma uygun olması için 22 Mart itibarıyla en az BBB-/Baa3 nota sahip olması gerekiyor. Sonrasından not indirimine konu olsa bile, hangi imkan ile alım yapılacaksa o tarihte BB-/Ba3 olmak kaydıyla alım yapılabilecek.

ABD’de endeksler dün FED’in 2,3 trilyon dolarlık kredi desteği için attığı ilave adımlar ve Powell’ın konuşmasının etkisiyle günü yükselişle tamamladı. Dow Jones endeksi 280 puanın üzerinde değer kazandı ve yüzde 1,2 artışla 23.715,05 puana yükseldi. S&P 500 endeksi yüzde 1,3 artarak 2.785,03 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 0,8 yükselişle 8.153,57 puana çıktı. Avrupa borsaları ise küresel risk iştahına bağlı olarak günü yükselişle tamamladı.

Kaynak:AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı