news-details

Veri akışı olarak sakin bir gün, risk unsurları ön planda olabilir

Bu gelişmeler sonrasında piyasaların odak noktasında haftanın son işlem gününde açıklanan ABD İş İstatistikleri rakamlarındaydı. Verilerin detayına bakılacak olursa; 160 K beklentisi bulunan Tarım Dışı İstihdam rakamları beklentilerin oldukça üzerinde 225 Bin kişi olarak açıklandı. Bununla beraber Ortalama Saatlik Kazançlar yüzde 0.2 artış yaşandı ve İşsizlik rakamları yüzde 3.6 seviyesine yükseldi. Bunun dışında küresel tarafta son zamanlarda piyasalarda domine etkisi yaratan Korona Virüsüne yönelik haber akışları yine etkisini göstermeye devam etti. Cuma günü Apple Lnc.’in İphone üreticisi Foxconn, genişletilmiş Ay Yeni Yılı Tatili sona ereceği 10 Şubatta çalışanlara Shenzhen tesisinde çalışmaya dönmemelerini duyurmasıyla beraber risk unsurlarında görülen artık güvenli liman ürünlerine olan talebi haftanın son gününde de devam ettirdi. Günün devamında ise FED Yarı Yıl Raporu takibimizdeydi. FED raporunda; imalat ve ticaretteki küresel yavaşlamanın sonuna geldiği, varlık fiyatlamaları kısmen düşük faizlere bağlı olarak yükseldiği ifade edildi. Bununla beraber FED Yarı Yıl Raporu’nda; aşağı yönlü riskler 2019 sonunda yumuşadığı ancak korona virüsü yeni bir tehdit ifadeleri dikkatleri çekti.

Diğer taraftan geçtiğimiz haftanın son gününde açıklanan Almanya Sanayi Üretimi Aralık ayı rakamları yüzde -3.5 seviyesinde azalırken, İthalat ve İhracat rakamlarındaki daralma Euro varlıkları üzerinde yaşanan değer kayıplarını beraberinde getirdi. Keza geçtiğimiz günlerde açıklanan Almanya Fabrika Siparişleri rakamlarının yıllık bazda yüzde 8 azalmasının ardından ECB Başkanı Christina Lagarde’ın; Euro Bölgesinin lokomotif ekonomisinin imalat ve üretim tarafında yaşanan daralmanın yoluna girmediğinin altını çizmesi dikkatleri çekmişti.

Yurtiçi tarafta ise Cuma günü yaşanan kur ataklarına karşı BDDK tarafından swap hamlesi geldi. Bir bacağı döviz diğer bacağı TL olan ve vadede TL alım yönünde gerçekleştirilen para swapı, forward, opsiyon ve diğer türev işlemlerin toplamının bankaların en son hesapladıkları yasal öz kaynaklarının yüzde 25’i ile sınırlandırılması kararı alınan son karar ile yüzde 10’a düşürüldü. Bu karar TL açısından pozitif bir durum ancak TL ihtiyacı olan yurtdışı yerleşikler bunu temin etmek için tahvil satmak zorunda kalabilir bu durumda borsa ve tahvil faizleri açısından negatiflik yaratabilir.

Yeni haftanın ilk gününde ekonomik takvimde sakin bir gün bizleri beklerken özellikle küresel risk unsurlarında; Ticaret Savaşları, Brexit gibi konuların yanı sıra Çin’in Wuhan Şehrinde başlayan ve küresel tarafta büyük tedirginliğe neden olan Korona Virüsüne yönelik gelebilecek haber akışları piyasa fiyatlamalarında ön planda olabilir.

EURUSD

Geçtiğimiz hafta genelinde ABD cephesinde açıklanan veri akışındaki pozitif görünüm karşısında Euro Bölgesi’nde özellikle Almanya imalat verilerinde yaşanan daralmanın devam etmesi parite fiyatlamalarında satıcılı seyre destek oldu. Şu anda 1.1000 direnç seviyesine yakın noktada işlem gören paritede bu noktanın geçilmesi toparlanma hareketine hız kazandırabileceği gibi 1.1040, 1.1085 ve 1.1100 direnç seviyelerini gündeme gelmesine neden olabilir. Ancak 1.1000 altında tutunma sağlanmasıyla beraber 1.0940, 1.0900 ve 1.0880 destek seviyeleri takip edilebilir.

USDTRY

Geçtiğimiz hafta kur tarafında sınırlı hareketler görmekle birlikte teknik anlamda 6.00- 5.9600 bandında hareketliliğin devam etmesine karşın haftanın son işlem gününde ABD Tarım Dışı İstihdam verisiyle beraber yukarı yönlü hareketlilik ivme kazandı ve 6.00 seviyesi ihlal edildi. Hafta sonunda ise BDDK tarafından alınan swap hamlesi ile birlikte haftaya 6.00 seviyesinin altında başladı. Pozitifliğin devam etmesi durumunda gün içinde 5.9600, 5.9225 ve 5.9000 seviyeleri takip edilebilir. Tekrardan 6.00 seviyesinin üzerine çıkması durumunda ise ilk etapta 6.0335, 6.0570 ve 6.0845 dirençleri izlenebilir. 6.10 seviyesinin üzerinde kalıcılıklarda ise 6.2500 ana direnci hedef haline gelebilir.

GBPUSD

Parite tarafında 1.30 ana destek seviyesinin altında tutunma sağlanmasının ardından ABD cephesinde açıklanan İş İstatistikleri verisiyle beraber ivme kazandı. Aşağı yönlü hareketliliğin devam etmesi halinde 1.2900, 1.2875 ve 1.2850 destek seviyeleri takip edilebileceği gibi paritede görülebilecek toparlanma hareketlerinde 1.30 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından önemli olacaktır. Bu noktanın yukarı yönlü geçilmesi halinde ise 1.3030, 1.3065 ve 1.3100 seviyeleri izlenebilir.

BRENT PETROL

Petrol tarafında ise geçtiğimiz hafta genelinde toparlanma eğiliminde olmasına rağmen özellikle 55 dolar seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlanamamasıyla beraber yeniden satıcılı seyir ağırlık kazandı. Teknik anlamda aşağı yönlü hareketliliğin devam etmesi durumunda 52 dolar seviyeleri hedefini korumakta. Ancak değerli madende görülebilecek toparlanma hareketlerinde 55 dolar direnç seviyesinin geçilmesi durumunda 55.40, 55.85 ve 56.25 direnç seviyeleri takip edilebilir.

ONS ALTIN

Her ne kadar hafta genelinde ABD cephesinde açıklanan verilerdeki pozitif hava satış yönlü işlemlere ivme kazandırsa da küresel tarafta korona virüsüne yönelik gelişmeler güvenli liman varlıkları üzerinde etkisini göstermeye devam ediyor. Değerli metalde yukarı yönlü hareketliliğin devam etmesi durumunda 1575, 1584 ve 1592 direnç seviyeleri gündeme gelebileceği gibi geri çekilme hareketlerinde 1565 ana destek seviyesi önemini korumaya devam ediyor. Keza 1565 destek seviyesinin aşağı yönlü geçilmesi halinde 1555 seviyeleri hedef haline gelebilir.

S&P 500

Hafta genelinde toparlanma eğiliminde olan endeks tarafında 3300 teknik seviyesinin üzerinde işlem görmeye devam ediyor. 3300 ana destek seviyesinin üzerinde kalındığı sürece yukarı yönlü eğilim devam edebileceği gibi yeni rekor seviyeler gündeme gelebilir. Ancak olası geri çekilme hareketlerinde 3300, 3240 ve 3200 destek seviyeleri takip edilebilir.

DAX30

Hafta genelinde toparlanma eğiliminde devam eden endekste 13600 seviyelerinde kar satışları meydana geldi. Teknik anlamda aşağı yönlü hareketliliğin devamlılığı açısından 13400 ana destek seviyesi önemini korumakta. Nitekim bu seviye geçildiği takdirde satış yönlü işlemler derinlik kazanabileceği gibi 13200 seviyeleri hedef haline gelebilir. Aksi durumda 13500 seviyesi üzerinde kalındığı sürece yeni rekor seviyeler endeks tarafında görülebilir.


Hibya Haber Ajansı