news-details

Masdaf, binalarda %50 su tasarrufu için "Gri Su Geri Kazanım Sistemleri”ni öneriyor

”22 Mart Dünya Su Günü” nedeniyle su kaynaklarının etkili ve verimli yönetilmesinin hayati önem taşıdığına dikkat çeken Masdaf Yurtiçi Satış Müdürü Cem HANEDANOĞLU, gri su geri kazanım sistemleri ile konutlarda ve ofislerde kullanılan sudan %50’ye varan oranlarda tasarruf sağlanabileceğini belirtti.

Küresel ısınmadan doğrudan etkilenen su kaynaklarının yanlış yönetimi ve kullanımı nedeniyle dünya nüfusunun %40’ı susuzluk tehlikesi ile karşı karşıya bulunuyor. Dünyada bir milyar insan, sudan mahrum ve 1,5 milyon çocuk her yıl kirli su nedeniyle hayatını kaybediyor. Yaklaşan “Dünya Su Günü nedeniyle” su kaynaklarının etkili ve verimli yönetilmesinin hayati önem taşıdığına dikkat çeken Masdaf Yurtiçi Satış Müdürü Cem HANEDANOĞLU “Tüm dünyada hızla artan nüfus, sera gazı salınımı ve benzeri nedenlerle dünyayı tehdit altına alan küresel ısınma ve sanayileşme ile su kaynakları hızla tükeniyor. Hem ham su transferi ve dağıtımında hem de kullanım sonrası oluşan atık suların etkili ve verimli bir şekilde yönetilmesi ekosistem ve dolayısıyla insan sağlığı için hayati önem taşıyor.” dedi.

Masdaf olarak üst yapı ve alt yapı projelerine yönelik olarak ürettikleri verimli pompa teknolojileri ile suyu, etkili ve verimli bir şekilde yönettiklerini belirten HANEDANOĞLU, “Özellikle “gri su” olarak adlandırdığımız, siyah su (tuvalet suyu) haricinde bir evden kaynaklanan yani duştan, küvetten, lavabodan, mutfaktan, bulaşık ve çamaşır makinesinden gelen, kimyasal ve dışkı içermeyen atık suların verimli kullanımına ilişkin geliştirilen arıtma sistemleri ile konutlarda ve ofislerde kullanılan sudan %50’ye varan oranlarda tasarruf sağlanabilir. Çünkü evsel atık sularının minimum %50'si gri sudur. Yapılan hesaplamalara göre 4 kişilik bir ailenin tükettiği günlük gri su miktarı 500-600 litre arasındadır. Örneğin kombili bireysel ısıtma sistemlerinde duşta, suyun konfor sıcaklığına ulaşabilmesi için 5 ila 10 litre su boşa akmaktadır. TÜİK verilerine göre 2019 yılı itibari ile Türkiye’de çalışan 10 milyon kayıtlı kombi kullanıcısı bulunduğu göz önüne alındığında ülkemizde her gün milyonlarca litre suyun boşa aktığını söyleyebiliriz. Gri su geri kazanım sistemlerinin kullanımı, geri kazanılan su sayesinde ihtiyaç duyulan kullanım suyu miktarını da azaltacaktır. Gri su geri kazanım sistemlerinde arıtılan su, tuvalet rezervuarlarının yanı sıra bahçe sulamada yeniden kullanılabiliyor. Ülkemizde gri su geri kazanım sistemlerinde pompalama, filtreleme ve dezenfekte etme işlemleri için güvenilir çözümler sunan birçok arıtma firması bulunuyor.”

Masdaf olarak gri su geri kazanım sistemlerinde suyun tekrar basınçlandırılması için pompalar ürettiklerini belirten HANEDANOĞLU, “Hexa serisi dik milli komple paslanmaz çelik pompalarımız, konusunda uzman arıtma firmaları tarafından tercih ediliyor. Suyun etkili ve verimli kullanımına yönelik olarak geliştirilen, çevreye dost olarak dizayn edilen HEXA serisi pompalarımızın gövde, çark ve mili, AISI 304 paslanmaz çelikten imal ediliyor. Masdaf Düzce tesislerinde üretilen, altıgen mil yapısı ile tungsten karbür yataklama sistemi sayesinde dayanıklılığı arttırılan pompalarımızla, uzun ömürlü kullanım için ideal çözümler sunuyoruz.”


Hibya Haber Ajansı