news-details

Bilişimde Öncü STK’lar bilişim ekosistemi için güç birliği yaptı

2019-2023 dönemini kapsayan On Birinci Kalkınma Planı hedefleri doğrultusunda TBD ve TGBD tarafından Bilkent CYBERPARK'ta, "Teknokentlerde Yer Alan Bilişim Teknolojileri Şirketlerinin Küreselleşmesi İçin Kritik Unsular" başlıklı arama toplantısının ikincisi düzenlendi.

 

Toplantıda Türkiye’de bilişim ekosisteminin oluşturulması için bilişim teknolojilerinde analiz, araştırma, iş modeli, mekanizma, mevzuat, teşvik ve destekler masaya yatırıldı. Çalıştay, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Faruk İnaltekin ve Türkiye Bilişim Derneği İcra Kurulu Başkanı Aydın Kolat’ın açılış konuşmaları ile başladı.

 

“GİRİŞİMCİLERİ DESTEKLEYEREK IŞIK TUTMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri (TGB) arasında iş birliğini geliştirmek ve güç birliği oluşturmak amacı ile kurulan inovasyon camiasının çatı kuruluşu olan TGBD Yönetim Kurulu Başkanı Faruk İnaltekin açlış konuşmasında; Ar-Ge kültürünün benimsenmesi, inovatif bilginin yüksek katma değerli ürün ve teknolojilere dönüşerek ticarileşmesini destekleyen, nitelikli fiziksel altyapı ve destek hizmetleri sunan, ekonomimize büyük katkılar sağlayan Teknokentlerin öneminden bahsetti.

 

İnaltekin ‘’Yerli ve Milli üretimin bel kemiği olan Teknokentlerde teknolojik ilerlemeyi ve ekonomik büyümeyi canlandırmak amacıyla girişimcilerimizi destekleyerek ışık tutmaya devam edeceğiz. 2023 hedeflerini yakalayabilmemiz için var gücümüzle çalışarak ileri teknolojik ürünlerin üretilmesine katkı sağlayacağız. Bilişim Teknolojileri ve Bilişim Sektörü’ne yönelik vizyon ve stratejilerin değerlendirilmesi amacıyla gerçekleştirdiğimiz birinci çalıştaya çok değerli isimler katkı sağladı. Birinci çalıştayda elde ettiğimiz kritik bileşenleri oluşturan eylem planlarını analiz ettik. Aynı şekilde ikinci çalıştayıda değerlendirerek bir rapor haline getireceğiz. Bu raporun uygulanması ve ilgili kurumlarla paylaşılması için gerekli çalışmaları TBD ile iş birliği içerisinde yürüteceğiz” diyerek katılımcılara teşekkür etti.

 

“YÜZ UZMANDAN OLUŞAN İCRA KURULU İLE HİZMET ÜRETİYORUZ”

TBD İcra Kurulu Başkanı Aydın Kolat, ise şunları söyledi:

 

“TBD olarak Teknokentlerdeki bilişim ve teknoloji şirketlerinin küresel piyasalarda rekabet gücünün artması, AR-GE ekosisteminin geliştirilmesi ve katma değerli üretimin yapılabilmesiyle doğrudan ilişkili olduğuna inandıklarını söyledi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Milli Teknoloji Hamlesi çerçevesinde belirtilen 2023 hedeflerine ulaşabilmek için yerli ve milli ürünlerin geliştirilmesi, bu ürünlerin yurt içi ve yurt dışında kullanımlarının teşvik edilmesi ve ülke olarak AR-GE ve yenilikçilik kültürünün yaygınlaştırılması sağlanmalıdır. Teknokentlerin bu konularda katkıları yadsınamaz. Bu amaçlarla bugün TBD ve TGBD olarak ikincisini gerçekleştireceğimiz çalıştayımızın sonunda ortaya çıkacak kritik unsurlar ve bunlarla ilgili eylem planları dikkatlice incelendikten sonra bir kitapçık halinde tüm paydaşlarla paylaşılacak ve tüm ilgili mercilerle konuşularak hayata geçirilmesi için çaba harcayacağız.TBD, bu ve bunun gibi konularda yaklaşık yüz uzmandan oluşan İcra Kurulu altındaki 6 odak eksen aracılığı ile hizmet üretmeye devam etmektedir. 2020 yılı içinde küresel ölçekte Türkiye dijital endeksinin oluştrulması çalışmaları başlatılmış ve endeks sonuçlarının her yıl düzenli olarak yayınlanması planlanmaktadır.”

 

KATILIMCILAR 8 GRUPTA GÖRÜŞLERİNİ BİLDİRDİ

Moderatörlüğünü Mahmut Kiper’in üstlendiği çalıştay, çalışma yönteminin tanıtılması ve ilk oturumun açılışı ile başladı.

 

Çalıştayda katılımcılar; Araştırma/Analiz, İş Modeli/Mekanizma, Mevzuat, Destek başlıkları altında 8 grup oluşturdu. Gruplarda uzmanlar; alan odaklı araştırma masaların kurulması, ileri teknoloji ürün pazarlama ve ihracat yöntemi geliştirilmesi, kümelenmelerin müşterinin de içerisinde yer alabileceği şekilde organize edilmesi, Yüksek teknolojili ürün ihracat uzmanları yetiştirilmesi, Kamu alımlarında ’’Yerli KOBİ’’ alt yüklenici zorunluluğu getirilmesi, nitelikli bilişim personeli istihdamı için vergi teşvik mekanizmalarının geliştirilmesi, kendi pazar analizini yapacak firmalara mentörlük ve kaynak desteği sağlanması, teknoloji transfer ofislerine ticarileşme konusunda danışmanlık ve yönlendirme desteklerinin verilmesi gibi konularda görüş bildirdi.

Çalıştay, grup çalışmaları sonucunda sorunların analiz edilerek ortaya atılan fikirlerin sentezlenmesi, sunum ve sonuç değerlendirmeleri ile sona erdi.


Hibya Haber Ajansı