news-details

Piyasalar neyi fiyatlıyor?

Salgının yıkıcı ekonomik etkilerinin görülmesiyle birlikte küresel piyasalardaki iyimser hava tersine döndü. ABD ve Avrupa piyasaları halen V tipi bir toparlanma fiyatlıyor. Ancak ilk öngörülerden daha derin bir V söz konusu. U ve L tipi durgunluk senaryolarını yeniden konuşmayacağımızı umuyoruz.
Bardağın dolu tarafına bakalım. Yeni vaka ve ölüm sayısının azalmasıyla birlikte Avrupa’da Fransa hariç her yerde kademeli olarak ekonomiyi açma çabaları görüyoruz. İlk aşamada okullar, dükkanlar, fabrikalar kademeli olarak açılacak.
Türkiye salgın döngüsünde Avrupa’nın iki üç hafta gerisinden geliyor. Avrupa’da Mayıs ayında başlayacak normalleşme süreci Türkiye’de muhtemelen Haziran ayında başlayacak. Diğer bir deyişle önümüzdeki haftalarda “Evde Kal Türkiye” demeye devam edeceğiz.
Salgına karşı alınan önlemlerin Türkiye ekonomisi üzerindeki maliyetini görmeye başladık. Mart ayı bütçe rakamları rekor yüksek bir açığa işaret ediyor. Ekonomideki yavaşlamaya paralel vergi gelirlerinin azaldığı, buna karşın salgın nedeniyle harcamaların arttığı bütçedeki bozulma Nisan Mayıs aylarında daha belirginleşecek.
2020 bütçe açığının milli gelirin %4,5 - %5,0’ine, borç çevirme oranının %120-%130’a çıkacağını tahmin ediyoruz. Dolayısıyla Merkez Bankası’nın genişleyici para politikasına rağmen verim eğrisi dikleşmeye devam edecek.
ABD ve Avrupa piyasalarının seyri Türkiye varlıklarında satış baskısının devam edeceğine işaret ediyor. Türk lirasının değer kaybı ve verim eğrisinin dikleşmesi ekonomideki daralma ve salgınla uğraşan şirketleri finansman bacağında da zorlayacak.

 

Haberler & Makro Ekonomi
Konut satışları Mart ayında yıllık bazda %3,4 artış gösterdi.
Aralık ayında konut satışları 108.670 ünite olarak gerçekleşerek yıllık bazda %3,4 artış aylık bazda ise %8,5’lik düşüş gösterdi. Konut satışlarında bir süredir devam eden ivmelenmenin, salgın ve ekonomideki daralma nedeniyle önümüzdeki aylarda tersine dönmesi çok muhtemel. İpotekli konut satışları Mart ayında faizlerdeki düşüş ve düşük baz etkisi nedeniyle artışını sürdürerek yıllık bazda %90 artış kaydetti. Diğer yandan birinci el konut satışları yılık bazda %22,8 ve aylık bazda %8,6 düşüş gösterdi. Mart ayında yabancılara yapılan konut satışları yıllık bazda %3 aylık bazda %24 düştü.

Yorum: Toplam konut satışlarındaki artış Mart ayında devam etmiş olsa da, artan belirsizlikler, tüketici güvenindeki zayıflama ve ekonomideki daralma ile birlikte konut satışlarında önümüzdeki aylarda ciddi bir düşüş gerçekleşmesini bekliyoruz. Zayıf talep koşulları nedeniyle özellikle likidite sıkıntısı çeken konut üreticilerinin fiyatları baskılaması da olası görünüyor. Ek olarak uluslararası seyahat kısıtlamaları nedeniyle yabancılara yapılan satışlarda da ciddi bir düşüş öngörüyoruz. 1Ç20 verilerine göre yabancıya yapılan satışların birinci el satışlar içerisindeki payı %10 seviyesinde. Bu oran EKGYO ve TRGYO gibi GYO’larda sırasıyla %17 ve %50 ile daha yüksek seviyede.

Kaynak: İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı