news-details

Kaspersky ICS CERT, 2019 yılında yaklaşık iki kat daha fazla açık tespit etti

Endüstriyel kontrol sistemlerini etkileyen tehditler üzerine yeni bir araştırma yapan Kaspersky ICS CERT, 2019 yılında siber saldırılarda kullanılabilme potansiyeline sahip 103 yeni açık tespit etti. 2018’de 61 açık bulunduğu düşünüldüğünde tespit edilen açık sayısının bir önceki yıla kıyasla yaklaşık iki kat arttığı gözlemlendi. Kaspersky ICS tehdit istihbaratı hizmeti, kurumların kendilerini bu açıklara ve diğer güvenlik risklerine karşı korumasına yardımcı olmak için şimdi abonelik şeklinde sunulmaya başladı.

Çeşitli yazılım açıklarından yararlanmak, endüstriyel otomasyon sistemlerine yönelik saldırı düzenleme yöntemlerinden biri. Kaspersky ICS CERT (Kaspersky Industrial Control Systems Cyber Emergency Response Team - Kaspersky Endüstriyel Kontrol Sistemleri Siber Acil Müdahale Ekibi) 2019’da en sık kullanılan otomasyon yazılımlarında, endüstriyel kontrol ve Nesnelerin İnterneti (IoT) sistemlerinde açıklar tespit etti. Uzaktan yönetim araçlarında (34), SCADA sistemlerinde (18), yedekleme yazılımlarında (10) sorun tespit edildi. Ayrıca IoT ürünleri, akıllı bina çözümleri, PLC’ler ve diğer endüstriyel bileşenlerde de açıklar bulundu.

Bu gibi tehditlere karşı yapılan müdahalelerin başarısı, operasyonel teknoloji (OT) güvenlik ekiplerinin ne kadar dikkatli olduğuna bağlı. Mevcut tehditler ve saldırı vektörlerine dair analizler, OT ve endüstriyel kontrol sistemlerindeki en zayıf unsurlar hakkında bilgiler, yeni Kaspersky ICS Tehdit İstihbaratı Raporları hizmetinde yer alıyor.

Yeni ve eski raporlara tek yerden erişim sunan bu hizmet, yeni gelişmiş tehditler hakkında analizlere, endüstriyel tehdit alanına genel bakışa ve belirli bölgeleri ve sektörleri hedef alan tehditler üzerine incelemelere yer veriyor. Yapılan analizlerde saldırı yöntemleri, açıklar ve zararlı yazılımlar gibi araçlar ile birlikte diğer önemli etkenler ve özellikler inceleniyor. Bu veriler, güvenlik ekiplerinin kurumlarındaki endüstriyel sistemi değerlendirmesine yardımcı oluyor ve bu sayede zararlı faaliyetleri daha iyi tespit edip, daha önce Kaspersky tarafından açığa çıkarılan tehdit gruplarıyla olan bağlantıları belirleme olanağı sunuyor.

Hizmet ayrıca, kötü niyetli grupların oluşturduğu potansiyel riski anlamaya yardımcı olmak için, Kaspersky’nin daha önce tespit ettiği açığa neden olan güvenlik sorunları ve olası tehdit vektörleri üzerine ayrıntılı analizler ve teknik bilgiler sağlıyor.

Buna ek olarak, OT güvenlik ekipleri daha önce bulunan açıklar hakkında eşsiz önerilere erişebiliyor. Herkese açık kaynaklarda bulunabilen fakat arka plandaki bilgileri ve pratik yöntemleri içermeyen önerilerin aksine, Kaspersky’nin hizmeti açık hakkında bulunan tüm bilgileri bir araya getirerek müdahalede kullanılabilecek öneriler yapıyor. Bu öneriler sayesinde müşteriler açık değerlendirmesi yapabiliyor ve süreç sürekliliği gereksinimleri, sistem sertifika ihtiyaçları veya uyum sorunları gibi nedenlerle yüklenemeyen yamalar olduğunda uygun önlemler alabiliyor.

Okunabilir biçimdeki raporlar teknik ayrıntılar da içeriyor. Bunlar arasında endüstriyel biçimde (OpenIOC, STIX, YARA ve SNORT kuralları) sunulan sızma belirtileri (IoC) yer alıyor. Müşteriler bunları kendi güvenlik çözümlerine entegre edip vaka tespit ve müdahale becerilerini artırabiliyor.

Kaspersky ICS CERT Lideri Evgeny Goncharov, “Bu yeni hizmette sunulan her şey Kaspersky Endüstriyel Sistemler Acil Müdahale Ekibi tarafından, endüstriyel tehditler ve açıklar üzerine yapılan araştırmalardan elde edilen bilgilerden yararlanarak geliştirildi. Elde ettiğimiz bulguları endüstri kurumlarına sade ve müdahalelerde kullanılabilecek şekilde sunmak istiyoruz. Ayrıca, bu bilgilerin devletlerin acil müdahale ekiplerine, endüstriyel otomasyon çözümleri üreten şirketlere, siber güvenlik servis sağlayıcılarına ve endüstriyel kontrol sistemlerine yönelik güvenlik ürünü geliştirenlere fayda sağlayacağına inanıyoruz. Endüstriyel kontrol sistemlerine yönelik tehditlere ilişkin veri akışıyla birlikte bu yeni abonelik hizmeti sayesinde ürün ve servislerini, tüm dünyada ICS ortamlarındaki ölçüm kaynaklarından elde ettiğimiz en yeni tehdit istihbaratından yararlanarak iyileştirebilirler.” dedi.

Kaspersky ICS Tehdit İstihbaratı Raporları hizmeti hakkında daha fazla bilgi edinmek ve demo sürümüne başvurmak için lütfen Kaspersky Tehdit İstihbaratı Portalını ziyaret edin.

“Endüstriyel otomasyon sistemlerine yönelik tehdit alanı 2019” başlıklı rapor hakkında daha fazla bilgi için lütfen bu bağlantıya tıklayın.

Kaspersky hakkında

Kaspersky, 1997 yılında kurulan dünya çapında bir siber güvenlik şirketi. Kaspersky’nin derin tehdit istihbaratı ve güvenlik uzmanlığı, dünya genelindeki işletmeleri, önemli altyapıları, devletleri ve tüketicileri korumak için güvenlik çözümlerini ve hizmetlerini sürekli olarak dönüştürüyor. Şirketin kapsamı güvenlik portföyü, sofistike ve gelişen dijital tehditlerle savaşmak için önde gelen uç nokta korumasını ve bir dizi özel güvenlik çözümünü ve hizmetini içerir. 400 milyondan fazla kullanıcı Kaspersky teknolojileri tarafından korunuyor ve 270.000 kurumsal müşterinin kendileri en önemli varlıklarını korumasına yardımcı oluyoruz. Daha fazla bilgi için www.kaspersky.com adresini ziyaret edin.


Hibya Haber Ajansı