news-details

Tamam mı devam mı?

ABD piyasalarında 1933 yılından beri görülen en güçlü yükselişle (%11) güne başlıyoruz. Hazine Bakanı Mnuchin’in mali paket üzerinde anlaşmaya varmak üzereyiz açıklaması yükselişin arkasındaki itici gücü oluşturdu. Satış sırasında daha çok değer kaybeden hava yolu şirketleri, restoran zincirleri günü %20 - %30 aralığında yükselişle kapattı.

En kötünün geride kaldığını söylemek için henüz erken. Yeni vaka ve kayıp sayısının zirve yapmasına bir aydan çok olduğu tahmin ediliyor. Salgının ekonomi üzerindeki yıkıcı etkileri henüz görülmedi. Genele yaygın iflaslar ve işsizlikte büyük çaplı bir artış yaşanmadı.

Önümüzdeki dönemde Korona virüsüne karşı küresel bir savaş verilecek. Havaların ısınmasıyla salgın hafifleyecek mi? Hastalığa karşı etkili bir ilaç bulunacak mı? Salgına karşı alınan önlemlerin ekonomide yaratacağı durgunluk ne kadar sürecek? Bu soruların hiç birinin cevabını bilmiyoruz.

Ama yaşanan satış dalgasının sertliği dip seviyelere yakın olduğumuzu söylüyor. Risk iştahı yüksek, finansal olarak güçlü ve kalbi sağlam yatırımcılar bu seviyelerden deneme yapabilir.

Dünya borsalarındaki sert yükselişe paralel Borsa İstanbul’un %1 civarı yükselişle açılmasını bekliyoruz. Satış dalgasında aşırı değer kaybeden hava yolu şirketlerinin, özellikle THY’nin, ve bankacılık sektörünün borsa geneline göre daha güçlü olacağını öngörüyoruz.

Kaynak:İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı