news-details

Viskoz suni ipek üretim tesisi 1,1 milyar dolar yatırımla hizmete alındı

Endonezya Başbakanı Ülkenin En Büyük Entegre Viskoz Suni İpek Üretim Tesisinin Açılış Törenini Gerçekleştiriyor

Endonezya Başbakanı Joko Widodo bugün Endonezya’nın en büyük entegre viskoz suni ipek üretim tesisinin açılış törenini gerçekleştirerek ülkenin tekstil sektörüne ve Endonezya Hükümetinin endüstriyel 4,0 kalkınma stratejisine destek veriyor.

Yeni Asia Pacific Rayon (APR) tesisi, APRIL Grubunun aynı üretim tesisi gibi Sumatra’nın Pangkalan Kerinci, Riau eyaletinde yer alıyor. Aynı yerde bulunmak, APRIL’den gelen yenilenebilir ekim posasının doğrundan viskoz suni ipek üretimi için APR’ye gönderilmesine izin vererek operasyonları entegre ediyor. Yeni operasyon yaklaşık olarak 15 trilyon Rp. (1,1 milyar Amerikan doları) yatırımı temsil ediyor. 

APR tesisi yıllık 240.000 ton üretim kapasitesine sahip.  Açılış töreni Başbakan Widodo’nun plaketi imzalaması ve Başbakanın APR’nin kilit ihracat pazarlarından biri olan Türkiye’ye gönderilecek olan 10.190 ton ve Orta Java bölgesinde gönderilecek olan 12.000 ton viskoz suni ipek lifini içeren ithalat konteynerini sembolik olarak mühürlemesini içeriyor.  

Törene aynı zamanda Endüstri Bakanı Agus Gumiwang Kartasasmita, Ticaret Bakanı Agus Suparmanto, Riau, Syamsuar Valisi, RGE’nin Kurucusu ve Başkanı Sukanto Tanoto ve RGE Yöneticisi Anderson Tanoto da katıldı. 

Açılış töreninde konuşan Başbakan Widodo, APR’nin ulusal tekstil endüstrisinin gelişmesi için yaptığı yatırımları tebrik etti. Başbakan özel sektörünün rolünün ekonomik büyümede Hükümetten gelen teşviklerle birlikte önemli olduğunu belirtti. “Giyim endüstrimiz Vietnam’dan büyük olmalı. Endüstriyi destekleyecek viskoz suni ipek gibi ham maddelere zaten sahibiz,” dedi.

Ekonomik Katkılar

APR’nin işlemesi ulusa daha fazla katma değerli yatırım teşviki yapma ve Endonezya’yı Oluşturmak 4,0 yol haritasında belirtildiği gibi ulusal tekstil ve tekstil ürünleri endüstrisinin güçlendirilmesi konusunda Başbakan Jokowi ile aynı. Ayrıca viskoz suni ipek üretimi, iç talebi karşılamak için başta pamuk olmak üzere tekstil ham maddelerinin ithal edilmesine olan bağımlılığı azaltacak.

Endüstri Bakanı Agus Gumiwang Kartasasmita ise şunları söyledi: “Menşei Endonezya olan ham maddelerin bulunabilirliğini ve kullanımını optimize ederek tekstil sektörümüzün performansını arttırabiliriz. İş gücü açısından yoğun endüstrinin performansını ve rekabetçiliğini geliştirmeye devam etmek için attığımız adımlardan sadece birisi.”

APR Yöneticisi Basrie Kamba ise şunları söyledi: “APR’nin varlığı, tekstil ve tekstil ürünlerinin endüstrisinin yukarı yönlü ve aşağı yönlü küçük ve orta ölçekli işletmeler ve istihdam açısından olumlu etki yaratacak. Başbakan Jokowi yeni tesisimizin açılış törenini gerçekleştirdiği için onur duyduk ve Başbakana teşekkürlerimizi sunuyor.”

Türkiye’ye ek olarak APR’nin ürünleri Pakistan, Bangladeş, Vietnam, Brezilya ve Avrupa’nın farklı yerleri gibi kilit tekstil merkezlerini içeren 14 ülkeye daha ihraç ediliyor. Ürünler aynı zamanda Endonezya’nın moda endüstrisinde yayılmasını da destekliyor.

APR’nin yıllık olarak 1,77 trilyon Rp. (130 milyon Amerikan doları) üzerinde döviz geliri üreteceği ve ithal ham madde bağımlılığını da yaklaşık olarak 2,01 trilyon Rp. (149 milyon Amerikan doları) azaltacağı tahmin ediliyor.

Sürdürülebilir Üretim

APR yenilenebilir, izlenebilir ve biyolojik olarak çözünebilir ham maddelerden sürdürülebilir viskoz suni ipek lifleri üretiyor. Şirketin ham maddeleri, ulusal (Kereste Yasallığı Doğrulama Sistemi) ve uluslararası (Orman Onayı Programı Sertifikasyonu/PEFC) sertifikalarla onaylanmış sorumlu posa üreticisi APRIL Grubu tarafından sağlanıyor.

APR, İsviçreli bağımsız bir sertifika kurumu olan OEKO-TEX ® tarafından verilen ve viskoz liflerinin sorumlu üretimi için uluslararası olarak kabul edilen Step sertifikasının sahip olan Endonezya’daki ilk viskoz suni ipek üreticisi konumunda.

APR, Endonezya’dan sürdürülebilir kaynak ve moda üretimini desteklemek için “Her Şey Endonezya” kampanyasını başlattı. Amaç, Endonezya’nın tekstil üretiminde küresel merkez olarak yeninden yükselmesini desteklemek ve ülkede oluşturulan moda tasarımını ve yaratıcılığı desteklemektir.

 


Hibya Haber Ajansı